ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-3 C°

Osim gašenja požara

Zadarski vatrogasci spašavali mačke i janjce, hvatali zmije i odbjegle konje

Autor: Matea Guzalić

05.01.2023. 14:53
Zadarski vatrogasci spašavali mačke i janjce, hvatali zmije i odbjegle konje

Foto: Davor Javorović/PIXSELLJavna vatrogasna postrojba (JVP) Zadar nema niti jedan dan odmora tijekom godine. Hrabri djelatnici ove službe često odrađuju razne akcije spašavanja i gašenja požara, a uz to sudjeluju i u brojnim edukativnim aktivnostima kako bi poboljšali opće stanje sigurnosti u Zadarskoj županiji, ali i u cijeloj državi.


Tako nam iz Javne vatrogasne postrojbe govore da su na području Zadarske županije u prethodnoj godini vatrogasci imali ukupno 1.708 intervencija od kojih je bilo 804 požara na otvorenom prostoru, a izgorjela je površina od 7.386 hektara. Na 30 intervencija požara otvorenog prostora sudjelovale su i zračne snage. Tehničkih intervencija bilo je 414, a vatrogasci su na intervencijama u 2022. godini proveli ukupno 13.569 sati.


Uz klasične akcije spašavanja, djelatnici ove službe nerijetko imaju tzv. »bizarne« intervencije poput spašavanja i zbrinjavanja životinja. Zadarska JVP je prošle godine imala ukupno 28 takvih intervencija.
– Što se tiče takvih intervencija, bilo ih je ukupno 28. U većini slučajeva spašavale su se mačke, čak petnaest puta, najčešće sa stabala, krovova, iz jama, a ponekad i iz prostora motora automobila gdje bi zaglavile. Vatrogasci su bili pozvani i na pet intervencija povezanih sa zmijama koje bi bile u automobilu, u kući, u šahtu… Jednom je zmija bila na ulazu u jedan trgovinski centar što je onemogućilo ulazak kupaca dok vatrogasci nisu riješili problem. Naravno, ako vatrogasci pronađu zmiju tada je uhvate živu i odnesu u prirodu, ispričao nam je Zdenko Knežević, voditelj Vatrogasnog operativnog centra JVP Zadar.


– Od ostalih intervencija spašavanja i zbrinjavanja životinja treba još izdvojiti i spašavanje janjadi iz jama i ptica koje su dospjele u razne šahtove ili ispale iz svojih gnijezda. Također, vatrogasci su čak u dva navrata u mjestu Seline hvatali odbjegle konje i to u središtu mjesta i po prometnicama, rekao je Knežević.


Nakon završene 2022. godine, vrijeme je da se iznesu očekivanja, ideje i planovi za novu 2023. godinu, a iz JVP-a nam objašnjavaju da su im očekivanja standardna kao i svake godine.


– S obzirom na globalno zatopljenje, očekujemo šumske požare s kojima se, nažalost, već godinama borimo. Dakle, nije pitanje hoće li biti požara, već koliko će ih biti i kakva će nam biti požarna sezona. Već godinama imamo sličnu statistiku intervencija, gašenja objekata, prometnih nezgoda.. To se uvijek redovito događa, vatrogasci uvijek sudjeluju i tu nema nekih većih odstupanja od statistike. Jedine promjene se mogu dogoditi sa šumskim požarima, a to je vezano uz klimu, dakle, hoće li biti sušna ili kišna sezona, istaknuo je Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik.