Subota, 4. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE

Zadrani na Mimohodu svjetlosti i sjećanja za Vukovar i Škabrnju

Autor: Matea Guzalić

18.11.2022. 16:13
Zadrani na Mimohodu svjetlosti i sjećanja za Vukovar i Škabrnju

Foto: MO Bili BrigU povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ove su godine brojni Zadrani u Vukovarskoj ulici na Bilom brigu izrazili piijetet za sve poginule branitelje i civile.


Održana je tradicionalna povorka koja je započela kod Osnovne škole Zadarski otoci, a nakon nje su zapaljeni lampioni uz novoobnovljeni mural kojeg je nedavno obnovio Tornado u spomen na dva grada stradalnika.


– Održali smo naš tradicionalni Mimohod svjetlosti i sjećanja za Vukovar i Škabrnju – da se ne zaboravi, kako mi to službeno zovemo. Mimohod smo organizirali na način da su djeca donijela lampione u školu, a tada smo ih poredali i pomoću njih napisali datum 18.11.1991. Uz to, napravili smo i jedno veliko srce i natpis “Da se ne zaboravi”. Započeli smo oko 18 sati, tada je već bio mrak pa su lampioni, poredani uz ogradu, lijepo svijetlili niz ulicu, objasnio je Davor Barić, ravnatelj OŠ Zadarski otoci.
– Također smo imali i kratki prigodni program u holu škole, a bio je prisutan i svećenik iz Župe blaženog Alojzija Stepinca s Bilog briga. Uz njega, sudjelovao je gradonačelnik sa suradnicima, a sudjelovali su i članovi navijačke skupine Tornado koji su bili dio organizacije. Ovakav program je nama tradicionalan još od 2009. godine. Prije nam je povorka čak kretala iz grada. Za vrijeme korone nije bilo povorke, već smo imali samo kratke programe unutar škole, tako da nam je drago da se sad sve vratilo u normalu, kazao je Barić te dodao uloga škole nije samo obrazovanje, već i odgoj, socijalizacija i razvijanje nekih specifičnih stvari kod djece.


– Sjećanje na žrtve treba biti jedan veliki dio kulture koji bi djeca trebala usvojiti, zaključio je Barić.