Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obilježile 30. godina maslenice

"Žene nisu imale svoju postrojbu, ali nije bilo postrojbe u kojoj nije bilo žena!"

Autor: Đurđa Baljak

23.01.2023. 12:40

Foto: Udruga Žene u Domovinskom ratuTijekom 2006. godine osnovana je Udruga »Žene u Domovinskom ratu Zadar« s ciljem dokumentiranja doprinosa žena u Domovinskom ratu. Dakle, riječ je o udruzi koja se bavi prikupljanjem dokumentacije i izdavaštvo knjiga i publikacija na temu rata.


Njihov slogan glasi »Žene nisu imale svoju postrojbu, ali nije bilo postrojbe u kojoj nije bilo žena!«, a s čime se aludira na važnost i doprinos žena u okviru Domovinskog rata. Članice ove Udruge već dugi niz godina obilježavaju važne obljetnice tako što organiziraju akciju hodanja i molitve za sve stradale žrtve.


Povodom toga odlučili smo porazgovarati s predsjednicom Udruge, Ivanom Haberle, koja nam je otkrila nešto više o njihovom programu i aktivnostima.
– Naše aktivnosti su različite, od prikupljanja ratnih fotografija i potom organiziranja izložbe istih. Tako je za potrebe obilježavanja tridesete obljetnice VRO »Maslenica« postavljena izložba ratnih fotografija u Osnovnoj školi Pridraga, objasnila je Haberle i nastavila kako su prije petnaest godina htjele dati svoj doprinos prilikom obilježavanja važne obljetnice, kao što je akcija »Maslenica«.


– Prije petnaest godina smo htjele dati i mi svoj doprinos u okviru obilježavanja VRO “Maslenica”, pa smo odlučile hodati i moliti se od Islama Latinskog do Pridrage. Ukupna dužina dionice je 26 kilometara i na njoj postoji pet spomen obilježja koja obilazimo i čitamo njihova imena uz prigodne stihove, objasnila je Haberle i dodala kako su upravo tako obilježile i ovogodišnju obljetnicu VRO »Maslenica«.


Članice Udruge Žene u Domovinskom ratu prilikom ovog hoda nisu bile same, već su im se priključili i članovi i članice ostalih udruga.


– Moram istaknuti kako su nam se u ovogodišnjem hodu, prilikom obilježava VRO »Maslenice«, priključili i članovi »Hvidra Samobor« i »Svete Nedjelje«, kao i članice »Kluba žena 4. gardijske brigade« iz Splitsko-dalmatinske županije, istaknula je ponosno Haberle.