Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nagrada za životno djelo

Zubčić: Kako su u starom Rimu imali dvorske arhitekte, tako HDZ ima "dvorskog gostioničara"

Autor: Nikolina Lucić

17.03.2023. 12:21
Zubčić: Kako su u starom Rimu imali dvorske arhitekte, tako HDZ ima

Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Arhiva ZLNakon što je objavljena vijest kako je Odbor za dodjelu javnih priznanja Zadarske županije poduzetnika i ugostitelja Erika Pavina nominirao za godišnju Nagradu za životno djelo ne prestaju pljuštati reakcije javnosti. U nizu negativnih komentara na tu odluku ističemo onu Jure Zubčića, županijskog zastupnika SDP-a, koji je u javnoj objavi na Facebook profilu kazao kako županijski vijećnici SDP-a neće glasati za prijedlog o dodjeli nagrade za životno djelo poznatom zadarskom ugostitelju Eriku Pavinu, vlasniku hotela i restorana Niko.


– Nagrada za životno djelo je uvijek prilika da u našem društvu odamo počast ljudima koji su ostavili značajan trag svojim doprinosima u znanosti, umjetnosti, novinarstvu, obrazovanju, zdravstvu ili nekom drugom području. Prilika je to da jasno pokažemo koje vrijednosti cijenimo u našem društvu. Upravo radi toga razočarani smo predloženim kandidatom za nagradu za životno djelo Zadarske županije. Smatramo da su svi ostali kandidati mnogo zaslužniji jer su svojim nesebičnim zalaganjem, svatko u svom području, ostavili neizbrisiv trag u našem društvu, objavili su iz Županijske organizacije SDP-a koja je za tu nagradu nominirala Stipana Kujundžića, cijenjenog gastroenterologa koji je preminuo 2019. godine.


Pavin je već u prvom krugu anonimnog glasanja dobio čak šest od sedam glasova prisutnih članova Odbora. Na sjednici su bili župan Božidar Longin, dožupan Šime Vicković te županijski vijećnici Antonio Vučetić, Željko Šoša, Mate Lukić, Ivan Matić i Nenad Klarić.


Gubitak vrijednosti i značaja
Zubčić je kazao kako je ovom odlukom sama institucija dodjela nagradi i priznanja Zadarske županije izgubila na vrijednosti i značaju.


– Bez ikakvog omalovažavanja ugostiteljske i hotelijerske djelatnosti, ne vidim čime je to Erik Pavin zadužio zadarsku ugostiteljsku djelatnosti, osim po tome što je poznat kao omiljeni ugostitelj vladajuće stranke i njihovih istomišljenika. Kako su u starom Rimu imali dvorske arhitekte, tako je HDZ ovim potezom Pavina i službeno imenovao “dvorskim gostioničarem”. Ovim potezom banaliziraju same nagrade i umanjuju vrijednost koju bivši i budući dobitnici te nagrade imaju za naše društvo, poručio je Zubčić, dodavši kako je Pavin u javnosti jednako poznat i po svojem humanitarnom, ali i nezakonitom radu. Sjetimo se samo njegova korona partija i nagađanja o kršenju radničkih prava.


– Drago nam je da živimo u Županiji u kojoj smo imali priliku birati između veličina kao što su Drago Marić, Stipan Kujundžić, Vinko Bakija i drugi. Koliko god su djelovali u različitim sferama sve ih veže humanizam i čovjekoljublje. Zbog toga je bilo tko od njih značajno više zaslužio nagradu. Nažalost, Odbor je ovim izborom degradirao samu nagradu jer su uveli kriteriji podobnosti i sponzorstva kao ključan. Između Kujundžića, koji je bio izvrstan liječnik i mecena umjetnosti, Marića – najpoznatijeg zadarskog kroničara, Bakije, kojeg je svatko u gradu poznavao i Kalafata koji na životu održava tradicijsku vještinu brodogradnje, Odbor svojom odlukom šalje poruku da je jedini put do uspjeha da se bude podoban i blizak vlasti, poručio je Zubčić, ističući da će po novome dobitnik Nagrade za životno djelo dobiti i novčanu nagradu od pet tisuća eura.


Kriterij koji u zdravom društvu ne bi trebao postojati, ovdje je postavljen kao jedini i isključivi. – Zbog toga SDP Zadarske županije, ne samo da neće podržati izbor nagrade za životno djelo nego ubuduće neće ni predlagati kandidate kako HDZ – u uopće ne bi dali priliku da olako pogazi postignuća zaslužnih ljudi, poručuju iz SDP – a, zaključio je Zubčić.