Utorak, 7. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Gračac

Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Autor: ZL

03.01.2023. 08:41
Župan Longin i načelnik Dražina posjetili graničnu policiju

Foto: Zadarska županijaŽupan Božidar Longin i zamjenik Šime Vicković Vice posjetili su Postaju granične policije Gračac i stalni granični prijelaz za pogranični promet Lička Kaldrma. Susretu su nazočili načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, voditelj Službe za granicu Ante Žulj i načelnik Postaje granične policije Gračac, Tomislav Ivandić.


Nakon međusobnih čestitki za blagdane, načelnik Ivandić župana i suradnike upoznao je s aktivnostima postaje te radom na sustavu termovizijskih kamera s pripadajućim terenskim vozilom, kojim policijski službenici kod provođenja zaštite državne granice imaju mogućnost otkrivanja nezakonitih prelazaka te sprječavanja prekograničnog kriminaliteta na vanjskoj granici EU. Također je dodao kako je u cilju održavanja povoljne razine sigurnosti, suradnja i razmjena operativnih informacija s prekograničnim kolegama uvijek na razini, intenzivna i pravovremena.


Potom su svi zajedno posjetili policijske službenike na stalnom graničnom prijelazu za pogranični promet Lička Kaldrma, koji su zahvalili županu i njegovim suradnicima na posjeti i kratkom druženju.
Župan je naglasio kako često ističe kako je sigurnost brend naše županije i cijele države, što sasvim sigurno doprinosi pozitivnoj percepciji Hrvatske na međunarodnoj razini, a policija je u tome jedan od najvažnijih kotačića.


– Svjedoci smo povijesnog događaja – ulaska u Schengenski prostor, a vi ste jedan od najvažnijih aktera u tome. Upravo je naša granična policija svojim predanim i temeljitim radom dokazala da će znati kvalitetno čuvati vanjske granice Europske unije, što je bio ključan faktor da Hrvatska dobije zeleno svjetlo za Schengen i to kao jedina od država koje su željele biti dio najvećeg prostora slobodnog kretanja na svijetu, poručio je tom prigodom župan.


Načelnik Anton Dražina je dodao kako ulazak Hrvatske u Schengenski prostor na području Zadarske županije donosi promjene u odnosu na tokove putnika u zračnom i pomorskom prometu.


– Novi izazov je ispred nas, zadarski policajci su pripremljeni, prošli su određene edukacije i obuke. Postupanja će se provoditi po dubini teritorija, a isto tako spremni smo biti čuvari vanjskih granica, ustvrdio je Dražina.