![[FOTO] Petrčane ugostile najbolje hrvatske stručnjake za hranu i vino](https://www.zadarskilist.hr/wp-content/uploads/2023/03/WineEnoGastro-festival_LJ-4-792x495.jpg)
Foto: Luka Jeličić
Wine Eno Gastro Vip Event u organizaciji Dantesa Begića i njegovih suradnika još je jednom ugostio najbolje hrvatske stručnjake za hranu i vino. Bogata domaća i autohtona eno – gastro ponuda jedan je od najčvršćih temelja domaćeg turizma. Gastronomske su manifestacije iznimno važan i rastući dio kako turističke, tako i poslovne industrije, jer proizvođačima, distributerima i ugostiteljima omogućavaju da se susretnu na jednom mjestu i rasprave sve potencijalne oblike suradnje.
Svijetla budućnost eno – gastro scene
Jedan je od najbrže rastućih segmenata turizma i razlog zašto sve više turista posjećuje Hrvatsku. Promocija lokalnih proizvođača u sklopu ovog događanja ima tradiciji dugu 7 godina, kojom slave kulturu hrane, vina i ugostiteljstva.
Begić je stoga naglasio kako je podrška proizvođača najvažnija za uspjeh ovakvog pothvata.
– Izlagači i stručnjaci u ugostiteljstvu tu su radi svih onih koji cijene kvalitetu usluge i proizvoda. Puno sam pričao, ali i učio dok smo pripremali ovo događanje, tako da riječ sada prepuštam znalcima, kazao je Begić i dodao kako je cilj ovog projekta lokalnu eno – gastronomiju podići na višu razinu.
– Kako bi čim prije podigli kvalitetu proizvoda i usluga koje nudimo važno je proizvođačima hrane i vina i njihovim potencijalnim poslovnim partnerima dati čim više prilika da se susreću, surađuju i upoznaju jedni s drugima. Faktor povezivanja ono je što želimo istaknuti u turizmu, jer se rijetko tko na ovaj način i u ovom obimu upusti u ovako velik projekt promocije i 2B2 povezivanja, dodao je Begić, kazavši kako ovaj projekt pred sobom ima dugu i svijetlu budućnost.
– Sama je zadarska regija bogata prilikama i kvalitetama, koje određeni proizvođači još uvijek ne prepoznaju dovoljno, te ne rade dovoljno na kvalitetnoj promociji. U budućnosti težimo ova sedmogodišnju avanturu i dalje razvijati. Kroz edukacije, prezentacije i promocije nastojimo pomoći zadarskim proizvođačima i ugostiteljima kako bi napokon izašli iz svojih dvorišta, poručio je Begić, istaknuvši kako su sva bogatstva zadarske regije predstavljena i kroz cooking show s chefom Sašom Beganom, koji je pripremao delicije koje su kasnije sljubljivane s najboljim vinima, kako bi ugostitelji vidjeli kako se sljubljuju hrana i vino.
Predvodnici u marikulturi
Među mnogobrojnim izlagačima koji su se predstavili na susretu, impresionirala nas je ponuda tvrtke “MarFish”, koja jadranske brancine u premium segmentu tretira starom japanskom metodom ikejime.
– Brancine ubijamo tehnikom ikejime, koja se sastoji od najhumanijeg načina usmrćivanja ribe. Stara je preko 350 godina, a njime se riba paralizira i ispušta joj se krv, kazao nam je Željko Martinović, istaknuvši kako su se na eventu odlučili predstavili dry – age brancin star 15 dana, koji nije ničim tretiran. Blagodat ikejime je da riba nakon postupka više nema riblji okus i miris.
– Što je starija, to je bolja. Ovom metodom i načinom konzerviranja prestajemo s mišljenjem da je samo friška riba kvalitetna. Japanci ikejime metodom čuvaju svježinu ribe, a inače ju koriste na tuni i plavoj ribi. U europskoj je marikulturi na bijeloj ribi taj proces nepoznat, te smo mi jedini koji ga primjenjuju na bijeloj ribi, što su vrlo brzo prepoznali gastronomski stručnjaci i vrhunski chefovi. Naša je riba u svim relevantnim restoranima, jer nudimo jedinstven okus i aromu ribe, kazao nam je Martinović.
Učenici Srednje škole Plitvička jezera predstavili su se s bogatom paletom domaćih specijaliteta, kao što je čvarkuša i plitvička štrudla.
– Jedna smo od rijetkih škola u kojoj stalno raste interes za upis ugostiteljskih zanimanja, na što smo ponosni. Radimo u modelu jedinstvenog sustava obrazovanja u kojem djeca provode više vremena na praksi nego u školi, zbog čega nam je važno predstaviti se na što više ovakvih okupljanja. Mala smo škola i vrlo brzo popunimo upisne kvote, te s ponosom ističemo da u našem kraju turistička tradicija cvijeta i prenosi se s koljena na koljeno. Puno učenika već na samim ovakvim predstavljanjima dobije posao, jer znaju kako dobro iskoristiti priliku da se promoviraju u najboljem svijetlu, kazala nam je ravnateljica Željka Brozović, dodavši kako njih još uvijek nije zahvatila epidemija pada broja učenika u ugostiteljskim zanimanjima.

Luka Jeličić
– Puno pažnje posvećujemo dobrom marketingu i promociji ugostiteljstva, kako bi kod djece razbili zablude koje možda imaju prema strukovnim zanimanjima, dodala je Brozović.
Mali dio bogatog asortimana
Ninska solana predstavila se s malim dijelom svoje bogate ponude, koja ne uključuje samo sol i proizvode sa solju, već i bogatu kozmetičku liniju. Predstavili su tako svoje najnovije proizvode – namaze od mlijeka i lješnjaka sa soli, smokvenjak s komoračem i cvijetom soli, te smokvenjak s narančom i cvijetom soli. Iz svog su bogatog asortimana, koji broj preko 250 proizvoda sa solju predstavili i kolačiće sa solju i začinskim biljem, maslinovo ulje i čokolade. Franckovi su vrsni barite posluživali jednu od najboljih kava koje će te ikada kušati, a posjetitelje eventa su upoznali i s osnovnim koracima u izradi dobre šalice kave, kao i njezinim posebnostima i okusima.
Zdravko Barać iz Ministarstva poljoprivrede u svom je govoru istaknuo kako je Begić uspio stvoriti živu platformu za razmjenu znanja i iskustva stručnjaka i proizvođača.
– Kvaliteta usluge i dostupnost domaćih proizvoda i vina važan su dio našeg gospodarstva i turističke prepoznatljivosti. Sustav kvalitete vina i poljoprivrednih proizvoda dokazuje i činjenica da je dalmatinska janjetina 40 hrvatski proizvod zaštićen na europskoj razini, naglasio je Barać.

Luka Jeličić
U postupku priznavanja su i komiški rogač i slavonska kobasica, a u postupku je registracije još 12 proizvoda. Hranu su pripremali chefovi Mate Orlić, Saša Began iz restorana Foša te Marko Lučić. Zahvaljujući pogodnim zemljopisnim i klimatskim uvjetima, uzgoj vinove loze i proizvodnja vina, u posljednjih su 10 – ak godina sve uspješniji, a Zadarska županija sve poznatija kao enološka destinacija.
Ovakva su događanja dodatna prilika i vrijednost za rast i razvoj poljoprivrede i turizma, ali i prilika za razmjenu iskustava
najnovije
najčitanije
Hrvatska
za oslobađajuću presudu
Uskok optužio sutkinju Maju Šupe zbog primitka 15.000 eura mita
Plodovi zemlje i mora
Zimski vrtovi
Uopće nije teško napraviti staklenik. Vodimo vas korak po korak uz male troškove
Plodovi zemlje i mora
SAVJET STRUČNJAKA
Lika je oduvijek bila »dobar domaćin šljivi«
Hrvatska
pogibija dvoje stranaca
Očekuje se dolazak predstavnika Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća u Pulu
Zadar
ŽUPANIJSKI CENTAR 112
U subotu ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje
Nogomet
Sjajan strijelac velike generacije
Preminuo Mate Šestan, nekadašnji nogometaš Zadra
Zadar
Višesatno čekanje
Naručili pacijente za troje liječnika, u smjeni radio samo jedan i to specijalizant
Zadar
Više od godinu dana
Potopljena brodica uz Trpimirovu obalu prijeti drugim brodicama. Tko je odgovoran?
Scena
Ljetno izdanje
Nives Celzijus provocira objavom s plaže, a u kadar joj uletio ‘Gospodin Savršeni’
Zadar & Županija
Zaiskrilo na Skupštini