Petak, 24. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

sustav doniranja

Hrvatska će od 2024. početi dobivati banke hrane

Autor: Hina

12.01.2023. 11:00
Hrvatska će od 2024. početi dobivati banke hrane

Foto: Sergej Dreschler/NLSustav doniranja hrane u Hrvatskoj, koji je dosad počivao na snalaženju neprofitnih humanitarnih organizacija, kojima je često bilo teže preuzeti, transportirati i primjereno uskladištiti doniranu robu nego naći donatore, uskoro će se staviti pod jednu kapu – banku hrane, piše u četvrtak Večernji list.


Točnije – 20 njih na razini županija koje bi donatorima trebale omogućiti brzo i jednostavno doniranje viškova hrane, ciljanu komunikaciju s jednim umjesto trenutačno registriranih 129 posrednika, infrastrukturnu opremljenost, mogućnost prihvaćanja različitih količina donacija od vrlo malih do velikih s relativno kratkim rokovima trajanja…, doznaje dnevnik od Zdravka Baraća, ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede.


S druge strane, posrednici u doniranju hrane u banci će naći i dodatne donacije za svoje korisnike kao i logističku podršku u distribuciji poput prijevoza i skladištenja. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, godišnje se u Hrvatskoj donira 1700 tona hrane.
No zna li se da se baci čak 286 tisuća tona, jasno je da ima još puno prostora za poboljšanja u redistribuciji viškova. Prvi projekt pokrenut u smjeru osnivanja banke hrane uspostava je IT sustava e-doniranje.


– Riječ je o komunikacijskoj platformi za donatore i posrednike. Donatori u sustav mogu na jednostavan način prijaviti viškove hrane, a administrator sustava, umjesto donatora, pronalazi adekvatnog posrednika koji može preuzeti ponuđenu hranu. Tim je projektom do danas spašeno oko 500 tona hrane – kaže Barać, ističući kako se u sklopu tog projekta stalno kontaktira s potencijalnim novim donatorima.


Aplikacija trenutačno broji 309 donatorskih i 103 posrednička profila. Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti RH resorno je ministarstvo lani osiguralo 4,36 milijuna eura europskog novca za unapređenje sustava doniranja hrane, od čega će se oko 4 mil. eura uložiti u infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane, a preostalih 0,36 milijuna za digitalizaciju sustava doniranja te edukativno-informativne kampanje.


U prosincu je sklopljen 51 ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnoj vrijednosti od 1,95 milijuna eura, od čega je devet korisnika potpora za banke hrane i 42 korisnika potpore za posrednika u lancu doniranja hrane, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.