Utorak, 21. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

POKRETNA STOMATOLOŠKA KLINIKA

Prekogranični “zubobus” za stanovnike ruralnih područja triju država

Autor: Hina

06.12.2022. 20:43
Prekogranični “zubobus” za stanovnike ruralnih područja triju država

Foto: PixabayMedicinski fakulteti u Splitu, Mostaru i Podgorici nabavom “zubobusa”, koji je sufinancirala Europska unija, omogućit će da liječnici dentalne medicine i studenti u ruralnim područjima pružaju stomatološke usluge, izvijestio je u utorak dekan splitskoga Medicinskog fakulteta Zoran Đogaš.


Projekt Pokretne stomatološke klinike, vrijedan 550 tisuća eura, počeo je krajem kolovoza 2020. i završit će krajem prosinca ove godine, a danas je u Splitu počeo i završni dvodnevni simpozij o tom projektu koji se realizira u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore.


“Od ukupno 550.000 eura 308.000 potrošeno je za nabavu opreme potrebne za Pokretnu stomatološku kliniku. Nabavljeni ‘zubobus’ već je obilazio sela u Dalmatinskoj zagori, a također će obilaziti ruralna naselja na mostarskome i podgoričkom području radi pružanja stomatoloških usluga stanovništvu”, rekao je  Đogaš.
Po njegovim riječima, riječ je o suvremenome medicinskom pristupu, tako da se s pružanjem zdravstvenih usluga ide na teren među narod, a ne da narod iz ruralnih mjesta mora ići u veće gradove tražiti medicinske usluge.


Istaknuo je da je u sklopu tog projekta napravljena i baza za prikupljanje podataka koji će služiti razvoju novih preventivnih programa za dentalnu medicinu.


Zajedničkom projektu triju medicinskih fakulteta iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, rekao je, pristupilo se nakon što je Europska unija ocijenila slabim preventivne medicinske mjere u tim državama.


“Ovim projektom uspostavljamo zajednički centar znanja o preventivnom zdravlju”, istaknuo je Đogaš.


Mirjana Đuričković s Medicinskog fakulteta u Podgorici ocijenila je da je taj projekt odlično osmišljen jer će se usluge pružati na terenu.


“Novonabavljeni ‘zubobus’ će idućeg tjedna doći kod nas u Crnu Goru i obilazit će ruralna područja te će studenti uz pomoć dentalnih stručnjaka pružati usluge stanovništvu u tim područjima”, najavila je Đuričković i dodala da u Crnoj Gori “postoji problem rasprostranjenog karijesa zato što se malo pažnje posvećuje  preventivnoj stomatologiji”.


Pokretna stomatološka klinika je projekt MADE (Mobile Access Dental Clinic), koji je glavni partner Instituta perspektiva ekonomije Mediterana, a njegovom provedbom, rečeno je, smanjit će se negativni učinci nedostatka sustavnih preventivnih programa zaštite oralnog zdravlja.