Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Od 2. ožujka

Stotinjak djela Muzeja Grada Torina u Kneževnoj palači

Autor: Portal ZL

21.02.2023. 19:22
Stotinjak djela Muzeja Grada Torina u Kneževnoj palači

Izložba Il mestiere delle arti in Italia. Capolavori da Palazzo Madama di Torino, biti će otvorena od 2. ožujka do 21. svibnja 2023., u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Italije. Posveta je vrhunskom talijanskom stilu kojem se divi cijeli svijet zbog savršenstva koncepta i tehnika izrade luksuznih predmeta, usvojenih tijekom niza stoljeća u službi dvora i trgovine.


Osmišljena je za prostor Narodnog muzeja Zadar u dijalogu s njegovim zbirkama, a predstavlja stotinjak djela Muzeja Grada Torina, većinom pohranjenih u palači Palazzo Madama, koja svjedoče o vrhunskom umijeću i genijalnosti zanatskih radionica i manufaktura s područja cijele Italije, nastalih u periodu od kasnog srednjeg vijeka do osamnaestog stoljeća. Izloženi su tako predmeti od murano stakla, venecijanski emajlirani bakreni predmeti, renesansne brončane skulpture iz Veneta, lombardsko kovano željezo, majolike iz središnje Italije, porculan iz Doccie, Vezzija, Cozzija i Napulja, tekstil i čipke, slonovača, rezbareno drvo i ukrasni knjižni uvezi.


Palazzo Madama, otvoren 4. lipnja 1863. kao muzej primijenjene umjetnosti, sadrži jednu od najvažnijih zbirki dekorativne umjetnosti u Europi, nastalu u doba velikih promjena Činjenica da je u Torinu postojao i Regio Museo Industriale Italiano (Talijanski kraljevski muzej industrije), osnovan 1862. kako bi dokumentirao povijest industrije i pružio uvid u sirovine i strojeve, a uz to je imao i vlastite laboratorije i učionice, omogućila je Gradskom muzeju kreiranje zbirki izrazito povijesno-umjetničkog karaktera.


To je bilo polazište za odabir povijesnih i narativnih jezgri postava zadarske izložbe, osmišljene na način da svaka pojedina sala predstavlja jedan umjetnički oblikovan materijal, kako bi dao puni uvid u vještinu i umijeće talijanskih obrtnika i umjetnika, dajući istovremeno posjetiteljima uvid u početak renesanse začet na srednjovjekovnim ishodima i procvjet baroka na europskoj razini.


Nakon prve sale i povijest bjelokosti – od trgovačkih puteva, srednjevjekovne upotrebe i tehnika, do radionica u kojima se obrađivala, u razdoblju koje se proteže od romaničkih bjelokosti u južnoj Italiji, preko radionice Embriachi u Veneciji, pa sve do renesansne tokarene bjelokosti i asimetrične virtuoznosti baroka – prelazi se na teme intarzije, mikroskulpture i intarziranog namještaja, te gema, kameja i staklene paste između srednjeg vijeka i neoklasicizma. Na istu su vremensku os smješteni i uvezi, a zatim i povijest keramike. Prelazi se, zatim na porculan i to kroz priče o manufakturi Vezzi u Veneciji i Ginori u Docci. Naposljetku dolazi velika tema veza i tekstila kako bi se naglasila činjenica da je u srednjem vijeku u Europi vez bio smatran jednom od najdragocjenijih vrsta umjetnosti. Donosi se i prikaz vezova u svili i zlatu, nastalih između 15. i 16.stoljeća u radionicama u Veneciji, u Milanu gdje djeluje obitelj Sforza, zatim u Genovi, Rimu, Napulju, Palermu, gdje su plemićki i prelatski dvorovi te bogata trgovačka aristokracija svojim narudžbama potpomagali proizvodnju umjetničkih i luksuznih predmeta. Izložba završava predstavljanjem pojedinih tkanina odabranih iz kolekcija baršuna, koje pokrivaju sedam stoljeća povijesti, te čiji je značajan dio bio izložen na Izložbi tkanina i čipki organiziranoj u Rimu 1887. godine.


“Povijesno prijateljstvo Italije i Hrvatske – ističe Pierfrancesco Sacco, veleposlanik Italije u Hrvatskoj – ima čvrste i široke temelje u kulturi dvaju naroda, što je posebno vidljivo u Zadru i drugim hrvatskim gradovima. Djela iz muzeja Palazzo Madama koja će biti izložena u veličanstvenoj Kneževoj palači u Zadru bit će također glasnici ljepote, talijanskog umijeća i nove integracije dviju država i dvaju naroda u zajedničkoj europskoj domovini.”


“Izložba u Kneževoj palači Narodnog muzeja Zadar javnosti predstavlja izbor najistančanijih djela primijenjene umjetnosti u Italiji kroz stoljeća, i to u jednom povijesnom i značajnom hrvatskom muzeju – kaže Gian Luca Borghese, ravnatelj Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu – događaj, stoga, naglašava bliskost dvaju naroda ujedinjenih u zajedničkoj kulturi koja teži pomirenju korisnog s lijepim. Javnosti se nudi uvid u prošlost, ali i smjernice i ideje za umjetnička zanimanja koja imaju veliku budućnost u zemljama drevne tradicije poput naših“.


Izložbu i katalog uredilo je vodstvo i konzervatorski odjel muzeja Palazzo Madama. Organizator je Glocal Project Consulting, a koncept postava potpisuju  Emilio Alberti i Mauro Zocchetta.