Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Plesna sezona

U Zadru pleše Škvadra iz Zagreba

Autor: Portal ZL

14.03.2023. 12:26
U Zadru pleše Škvadra iz Zagreba

Foto: ZPAU petak, 17. ožujka u sklopu Plesne sezone u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla u Kazalištu lutaka Zadar, gostuje predstava Monomit u produkciji Umjetničke organizacije Škvadra iz Zagreba. 


Umjetnička organizacija Škvadra osnovana je u ožujku 2018. godine u Zagrebu, vrlo brzo nakon završetka studija osnivača kojih je osmero: Ema Crnić, Anđela Bugarija, Eva Kocić, Ema Kani, Gendis Putri Kartini, Marta Habulin, Una Štalcar Furač i Šimun Stankov, tj. cijela generacija sa studija za suvremeni ples pri ADU u Zagrebu. Bivši kolege studenti, trenutni kolege autori i izvođači u vlastitom novom malom kolektivu vrlo brzo su primijetili koliko dobro funkcioniraju kao grupa, na više razina, kao prijatelji i kolege plesači. Nisu propustiti priliku da nakon studija nastave raditi i rasti zajedno na području plesne, a i ostalih umjetnosti. Ove godine obilježavaju mali jubilej: već pet godina su skupa.  


Glazbena fantazija koju je uglazbio Branimir Norac nastaje po knjizi Josepha Campbella The Hero’s Journey. U knjizi Campbell analizom narodnih priča postavlja obrazac po kojem nastaju pripovijetke. Obrazac kojeg naziva “Junakovim putem” sadrži dvanaest dijelova po kojoj priča dobiva svoj početak, sredinu i kraj. Predstava Monomit nastavlja istraživati “Junakov put” te se ostvaruje u obliku rituala na sceni koji sadrži isprepletenu koreografiju plesa, glazbe i svjetla. Inspiracija za ples se crpi iz mitskog bića nazvano Androgen koji slikovito prikazuje jedno tijelo stvoreno od dva tijela. Ideju pokreta osmislila je Marta Habulin Satinović, dok vješto utjelovljuju Androgena mlade plesačice Eva Kocić i Gendis Putri Kartini. Za dizajn svjetla zaslužan je Martin Šatović. Putovanje “Junaka” ispričano je tako da se gubi obilježje klasične plesne predstave, a izvođači pozivaju gledatelje na doživljaj audiovizualne meditacije.
Izvode: Eva Kocić i Gendis Putri Kartini 


Koreografija: Marta Habulin Satinović


Glazba: Branimir Norac 


Dramaturg: Patrik Gregurec 


Dizajn svjetla: Martin Šatović 


Kostimografija: Barbara Radelja 


Dizajn plakata: Danica Čudić


 


Predstava počinje u 20 sati, a ulaznice se mogu rezervirati preko maila [email protected]  i kupiti na blagajni kazališta sat prije predstave. Pokrovitelji Plesne sezone su Grad Zadar i Ministarstvo kulture i medija, a rad Zadarskog plesnog ansambla podržan je sredstvima Zaklade kultura nova.