Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

IZBORNIK HRVATSKE

Dalić dan nakon trijumfa kaže da je ponosan do neba: ‘Sjetite se što se sve radilo protiv mene, htjeli su me srušiti’

Autor: P. N.

10.12.2022. 10:18
Dalić dan nakon trijumfa kaže da je ponosan do neba: ‘Sjetite se što se sve radilo protiv mene, htjeli su me srušiti’

Foto: Reuters



Dan nakon spektakularnog izbacivanja Brazila sa Svjetskog prvenstva u Kataru, novinarima se obratio izbornik Vatrenih Zlatko Dalić.


Na press konferenciju došao je vidno umoran.


“Osjećam ponos do neba što je Hrvatska opet među četiri na svijetu. Cijeli svijet nas je gledao i divio se našoj kvaliteti. Kad izbacite Brazil, morate biti sretni i ponosni. Umoran sam, ali sretno umoran. Treba uživati u ovome, ali ne puno, jer već danas kreću pripreme za Argentinu”, rekao je na početku Dalić.


Nitko ne razmišlja o umoru




“Hvala svima na njima. Mi smo kao reprezentacija poslali najjaču poruku. Mislim da je privilegija imati ovakvu reprezentaciju i ekipu ljudi. Najsnažnija poruka je da se ne odustaje, da je sve moguće. Ponavljamo povijest”, odvratio je izbornik.


Igrači ne stignu razmišljati koliko su umorni, nakon druge uzastopne utakmice koja je trajala preko 120 minuta.


“Nije se osjetilo na jučerašnjoj utakmici onih 120 minuta protiv Japana. O tome ne stignemo razmišljati. Danas ćemo odmoriti, a od sutra krenuti s pripremama. Učinit ćemo sve da napravimo još više”, kaže Dalić.


Upitan je što je rekao igračima nakon što nam je Neymar zabio u produžetku.


“Cijelu smo utakmicu vjerovali, spremali se. Znali smo koja je kvaliteta Brazila i koliko će nam biti teško ako ga ne uspijemo neutralizirati. Odigrali smo perfektnu utakmicu. Igrači su vjerovali, nisu odustali nakon primljenog gola. Napravili smo promjene u napadu, to nas je ojačalo. Presudila je disciplina naše ekipe”.


Kako protiv Messija?


Neymar je uspješno neutraliziran, a sad je glavno pitanje – kako zaustaviti Messija.


“Njega je nemoguće čuvati čovjek na čovjeka, potrebno je zatvoriti prilaz lopti prema njemu. On čeka loptu i onda je pun energije. Morat ćemo paziti da mu ne ostavimo prostora. Ključ će biti obrana. Ako ponovimo igru kao protiv Brazila, neće biti prostora ni za njega”, ustvrdio je Dalić.


Podsjetio je da je prije četiri i pol godine rekao da će uspjeh iz Rusije biti teško ponoviti, ali sad se i to ponavlja. Reprezentativcima, dodao je, puno znači što je cijeli narod uz njih, što se ljudi u Hrvatskoj vesele na ulicama, unatoč kiši i hladnoći.


“Prije pet godina situacija je bila nezahvalna i loša. Negativna klima i prazni stadioni, tada nije bilo puno vjere u mene. Najvažnije je da sam igračima dao povjerenje i slobodu i oni su to prihvatili. Griješio sam i ja, ali sam sve radio u najboljoj namjeri. Njihova kvaliteta je razlog što smo tu gdje jesmo. Ja im nisam šef, ja im ne naređujem. Nikad im nisam ušao u sobe, među nama vlada povjerenje. Ključ je što nas vodi vjera da smo kvalitetni i da možemo. Mi smo najuređenija reprezentacija na svijetu. Sjetit ćete se što se radilo protiv mene. Htjeli su me srušiti. Nisu uspjeli. To je moja snaga. Mnogima to smeta, ova reprezentacija je mjesto domoljublja, zajedništva, ljubavi i hrvatske zastave. Nekima smeta što je Hrvatska – Hrvatska. Bogu hvala na snazi koju mi je dao kad sam pokleknuo”, dodao je Dalić.


Ljutnja na Petkovića


Za Josipa Juranovića je rekao kako može biti primjer jer je sve učinio sam. Za Petkovića da nije dobro ušao u utakmicu i da je bio ljut na njega.


“Trudio se, ali nije bio na razini na kojoj zna biti. Ali zabio je gol i sve što je bilo prije pada u vodu. Bio sam ljut što nije uspio sačuvati loptu. Nisi ti playmaker, ti si napadač i tu si da zabijaš golove. Marko Livaja i on, dva napadača, zabila su dva ključna gola”.


Za Livakovića je rekao da je imao kriznih momenata i da u nekim utakmicama nije bio dobar.


“On je to shvatio i to je najbolji put”.