ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SP u Kataru

Grant Wahl je posljednji tekst prije smrti posvetio legendarnim Hrvatima: "Ne mogu vam opisati koliko im se vidim"

Autor: Valentina Prokić

11.12.2022. 08:38
Grant Wahl je posljednji tekst prije smrti posvetio legendarnim Hrvatima:

Foto: Foto REUTERS

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino bio je među onima koji su odali počast Wahlu Grantu



DOHA Grant Wahl, jedan od najpoznatijih američkih nogometnih novinara, preminuo je u 48. godini u Kataru dok je izvještavao s utakmice SP-a.


Wahl je umro dok je pokrivao utakmicu četvrtfinala, navodi se u priopćenju američkog nogometnog saveza, a mediji preciziraju da je preminuo tijekom susreta Argentine i Nizozemske. Uzrok smrti nije poznat, no nekoliko dana prije Grant je objavio u svom podcastu da mu nije dobro i da osjeća pritisak u prsima te se obratio za pomoć medicinskoj službi u medija centru misleći da ima bronhitis. Dobio je sirup za kašalj i ibuprofen, nakon čega mu je bilo bolje.


“Cijela američka nogometna obitelj je slomljena zbog saznanja da smo izgubili Granta Wahla. Zahvaljujemo Grantu na njegovoj ogromnoj predanosti i utjecaju na našu igru u Sjedinjenim Državama. Njegovo pisanje i priče koje je ispričao nastavit će živjeti”, stoji u priopćenju Saveza.


Divim se Hrvatima!



Wahl je svoj posljednji tekst posvetio – Hrvatskoj i njezinoj pobjedi nad Argentinom.”Činilo se da je ova utakmica gotova nakon sjajnog gola Neymara u 106. minuti, ali u 117. minuti udarac Brune Petkovića odbio se od Marquinhosa i prevario brazilskog vratara Alissona te utišao brazilske navijače. Hrvatska je nezaustavljiva kad je riječ o izvođenju jedanaesteraca, drugo svjetsko prvenstvo zaredom dvije je utakmice nokaut-faze pobijedila na jedanaesterce. Ova malena zemlja od četiri milijuna ljudi nadmašuje sa svojim rezultatima kao nitko drugi. Eliminirala je favorita turnira i došla do drugog uzastopnog polufinala, a trećeg od 1998. Nevjerojatno. Hrvatska je izgledala kao da bi mogla ispasti i od Japana i od Brazila, a sada je, evo, opet tu. Mogu li do još jednog nevjerojatnog finala? Zašto ne? Više je puta Hrvatska pokazala da može igrati s bilo kojom momčadi na Svjetskom prvenstvu. Priznat ću, mislio sam da je Hrvatska prestara za ovaj turnir, ali nisam bio u pravu. Luka Modrić s 37 godina pokazuje da ima energije ići do kraja u ovim utakmicama, a borbenost koju Hrvati prikazuju legendarna je. Ne mogu vam opisati koliko im se vidim”,  posljednje su rečenice  koje je prije smrti napisao Grant Wahl. (N. L.)

Ranije tijekom turnira, Wahla su katarske vlasti pritvorile nakon utakmice SAD-a protiv Walesa jer je nosio majicu sa zastavom duginih boja kako bi iskazao podršku LGBT zajednici, a istospolne veze su ilegalne u Kataru.


Njegov brat Eric, koji je homoseksualac, rekao je za američke medije kroz suze kako vjeruje da je njegov brat možda ubijen.


– Ja sam razlog zašto je nosio majicu duginih boja na Svjetskom prvenstvu. Ne vjerujem da je moj brat umro, već mislim da je ubijen – rekao je Eric Wahl.


Wahl je postao prvo nogometno pero Sports Illustrateda 2000. godine i vjerojatno najpoznatiji nogometni novinar u SAD-u. Napustio je Sports Illustrated 2020., ali je nastavio pratiti nogomet. Jedna od njegovih posljednjih objava bila je o smrti radnika migranata u Kataru tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva i ravnodušnoj reakciji katarskih vlasti.


Grant Wahl/Foto REUTERS

Grant Wahl/Foto REUTERS


Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino bio je među onima koji su odali počast Wahlu Grantu.


– S nevjericom i neizmjernom tugom sam saznao za preminuće poznatog sportskog novinara Granta Wahla, dok je izvještavao o utakmici četvrtfinala tijekom FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru. Prije samo nekoliko dana, Grant je dobio priznanje od strane FIFA-e i AIPS-a za njegov doprinos izvještavanju o osam uzastopnih svjetskih prvenstava, a njegova karijera također je uključivala sudjelovanje na nekoliko Svjetskih prvenstava za žene, kao i niz drugih međunarodnih sportskih događaja. Njegova ljubav prema nogometu bila je ogromna i njegovo će izvještavanje nedostajati svima koji prate globalnu igru. U ime FIFA-e i nogometne zajednice, izražavamo našu najiskreniju sućut njegovoj supruzi Celine, njegovoj obitelji i njegovim prijateljima u ovom najtežem trenutku – rekao je Infantino.