ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Davis Cup

Hrvatska danas u Malagi igra četvrtfinale Davis Cupa, Španjolci su dobili sva tri prethodna međusobna susreta

Autor: Zlatko Horvat

23.11.2022. 08:04
Hrvatska danas u Malagi igra četvrtfinale Davis Cupa, Španjolci su dobili sva tri prethodna međusobna susreta

Foto: Mate Pavić/Foto M. ĆUŽIĆ/HTS

I prošle godine smo imali dobar završni turnir i u dobroj smo formi došli na Davis Cup, ostvarili smo nekoliko pobjeda. Nadam se da možemo tako nastaviti i ovaj put - rekao je Nikola Mektić



RIJEKA  Hrvatsku Davis Cup reprezentaciju danas čeka dvoboj četvrtfinala protiv Španjolske na završnici u Malagi (16 sati). Reprezentacija je kompletirana, Mate Pavić i Nikola Mektić priključili su se u ponedjeljak, dan nakon završnice ATP Finala u Torinu u konkurenciji parova. Kao uvod, reprezentativci će imati prigodu u samoj dvorani navijati za Vatrene u dvoboju s Marokom na Svjetskom prvenstvu. Koliko to budu dozvolile okolnosti jer je termin za zagrijavanje u 12.15 sati…


– U Torinu smo imali odličan turnir. Nažalost, zapeli smo u finalu, ali sve u svemu, zadovoljni smo igrom, sakupili smo dosta mečeva i dosta samopouzdanja uoči dolaska u Malagu. Odradili smo trening i bit ćemo spremni za Španjolsku – rekao je Mate Pavić.


Hrvatska četvrti put igra protiv Španjolske, Malaga je prilika za prvu pobjedu. Mektić pamti Osijek 2017. godine, kada je u presudnom, petom dvoboju izgubio od Carrena Buste.


Blagi favoriti




– I prošle godine smo imali dobar završni turnir i u dobroj smo formi došli na Davis Cup, ostvarili smo nekoliko pobjeda. Nadam se da možemo tako nastaviti i ovaj put. Teren nije toliko različit kao u Torinu, malo je brži u odnosu na prošlu godinu u Davis Cupu. Mislim da ćemo se moći dobro prilagoditi – dodao je Nikola Mektić.


Reprezentativci će imati prigodu u samoj dvorani navijati za Vatrene. Koliko to budu dozvolile okolnosti jer je termin za zagrijavanje u 12.15 sati…


Španjolci ne mogu računati na prva dva igrača svijeta, Carlosa Alcaraza i Rafaela Nadala, ali Pablo Carreno Busta i Roberto Bautista Agut imaju dovoljno iskustva i kvalitete. Pedro Martinez i Marcel Granollers trebali bi zaigrati u parovima, koji donose trećinu mogućih bodova.


– Posljednjih godina, otkad se format promijenio, parovi imaju veće značenje. Mislim da je odlična stvar što imamo dobar par. Prošle godine smo pobijedili u svim mečevima, ove godine smo u Bologni pobijedili u dva od tri meča, tako da očigledno dobro igramo. Odgovarali su nam uvjeti u Davis Cupu, uključujući atmosferu, pa ćemo biti blagi favoriti u meču protiv španjolskog para. Bitno je da odigramo kao što smo igrali u nekoliko posljednjih mečeva – dodaje kaže Pavić.


Pritisak


Veća važnost parova znači i veći pritisak.


– Dolazimo s turnira na kojem je pritisak bio ogroman. Možda smo zbog toga u prednosti jer dolazimo s turnira, a dobar dio drugih igrača je već nekoliko tjedana pauzirao. U susretu su samo tri meča, rezultat 1:1 je dosta izgledna opcija nakon pojedinačnih okršaja, a mi ćemo u tom slučaju biti spremni dati sve od sebe – rekao je Mektić.


Rok do kojeg izbornici Vedran Martić i Sergi Bruguera trebaju prijaviti sastave, istječe sat vremena prije početka susreta. U hrvatskoj postavi tu su Marin Čilić, Borna Ćorić i Borna Gojo, a kod Španjolaca najizgledniji kandidati za pojedinačne mečeve su Pablo Carreno Busta i Roberto Bautista Agut, dok je Albert Ramos-Vinolas u pričuvi izbornika Sergija Bruguere.