ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Memorijalni turnir Krešimir Ćosić

Hrvatska preokretom do pobjede, porazi zadarskih klubova

Autor: Paulo Sarić

05.01.2023. 21:16
Hrvatska preokretom do pobjede, porazi zadarskih klubova

Foto: Šime Zelić/KK ZADAR



Večeras je u Jazinama počelo prvo izdanje Memorijalnog turnira Krešimir Ćosić. Čast da otvore natjecanje pripalo je mladim košarkašima Diadore i Vevey Riviere, a do pobjede su u utakmici prepunoj preokreta, nakon velike borbe stigli Švicarci koji su slavili rezultatom 76:82.


Gosti su bolje otvorili susret i limitirali mlade “Entuzijaste” na samo deset poena u prvih sedam i pol minuta, ušavši u drugu dionicu s ugodnih 15:21. Nastavak prvog poluvremena je donio puno bolju igru zadarskog sastava koji je povezao svoje redove i krenuo u veliki nalet u drugoj dionici.


Dovelo je to i do potpunog preokreta mladih košarkaša Diadore koji su pred odlazak u svlačionicu imali i pet poena prednosti (38:38), da bi na veliki odmor otišli s 40:36. “Entuzijasti” su održavali razliku do sredine treće četvrtine kada su Švicarci pronašli tempo sa samog otvaranja susreta i ponovno okrenuli vodu na svoj mlin.




U odlučujuću dionicu se ušlo s posjedom prednosti za Vevey Rivieru (59:62), koja je u četvrtoj četvrtini mirno kontrolirala događanja na terenu. Semafor je u 35. minuti pokazivao i ugodnih plus deset (64:74) za gostujuće košarkaše, a najbliže što su mladi Zadrani uspjeli prići bilo je na 71:74 tri i pol minute prije kraja, nakon čega je uslijedila serija 0:6 koja je i riješila pitanje pobjednika.


Puntamičani bez šanse


Druga utakmica dana donijela je okršaj Opus Puntamike i Cedevite Junior koji je u potpunosti pripao Zagrepčanima koji su na koncu slavili s uvjerljivih 36:112. Gosti iz glavnog grada su zabili prvih šest poena na utakmici, vrlo rano pokazavši da će to biti njihovo poslijepodne.


Mladi Puntamičani su pokušavali parirati “Vitaminima”, no jednom kada su upali u dvoznamenkasti minus, mladići Stipe Šarlije se iz njega više nisu uspjeli izvući. Cedevita je već do početka druge dionice ubacila 41 koš, a o razlici na parketu zorno govori i pogled na semafor koji je uoči odlaska na veliki odmor pokazivao 20:66 za gostujući sastav.


Nastavak utakmice je protekao u mirnom odrađivanju posla “Juniora” koji su do kraja susreta dodatno povećali prednost i stigli do izuzetno uvjerljivog trijumfa.


Petorica dvoznamenkastih


Treća utakmica dana donijela je i prvi reprezentativni okršaj. Snage su odmjerile selekcije Hrvatske i Slovenije za košarkaše do 16 godina, a pobjeda je na koncu pripala izabranicima Roka Jurline koji su slavili rezultatom 80:68.


Hrvatska je nešto bolje otvorila susret i u dva navrata sredinom prve četvrtine odlazila na plus šest (11:5 i 13:7), no naši sjeverni susjedi su brzo naštimali nišanske sprave i na krilima triju trica poravnali na 20:20, s koliko se i ušlo u drugu dionicu. Uslijedile su izjednačene minute, da bi završnica prvog poluvremena u potpunosti protekla u znaku Slovenaca koji su zaigrali puno čvršće u obrani i serijom 1:10 otišli na dvoznamenkastu prednost (30:40).


S istovjetnim odstojanjem se otišlo i na veliki odmor, da bi se nakon povratka na parket situacija dijametralno promijenila. Hrvatska je bila ta koja je čvrstom i agresivnom igrom na defenzivnoj strani parketa diktirala ritam, a kada su vrijedan napadački doprinos dali i Borna Katanović, Roko Jemo i Niko Jerkić – semafor je već pokazivao plus šest za izabranike Roka Jurline (54:48).


U posljednjih deset minuta se ušlo s dva posjeda prednosti za Hrvatsku, koja se vrlo brzo odvojila na dvoznamenkastu prednost, nakon čega više nije bilo povratka za Slovence. Petoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodio je Niko Jerkić sa 17 koševa i šest skokova, a pratili su ga Roko Jemo i Borna Katanović koji su ubacili po 14 poena, čemu je potonji dodao i deset uhvaćenih lopti.


Valja spomenuti i dobru predstavu mladog Zadranina Tonija Josipovića koji je s klupe dodao 11 koševa, uz pet skokova, za samo 13 minuta provedenih na parketu.