Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SP u Kataru

Hrvatskoj predstoji utakmica nakon koje nema popravnog, Zlatko Dalić priželjkuje pobjedom potvrditi osminu finala

Autor: Davor Petrović

01.12.2022. 06:42
Hrvatskoj predstoji utakmica nakon koje nema popravnog, Zlatko Dalić priželjkuje pobjedom potvrditi osminu finala

Foto: Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Igra nam jedan bod, ali nećemo igrati na »nulu« - kaže Dalić



DOHA Od nedjelje se zna što je Hrvatskoj potrebno za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva, no nije naodmet ponoviti da je u pitanju jedan bod u današnjem sučeljavanju s Belgijom. Za sigurno prvo mjesto u skupini nužna je pobjeda, a to je ujedno i cilj Zlatka Dalića i njegovih štićenika.


– Igramo odlučujuću utakmicu protiv druge momčadi svijeta, koja je četiri godine bila prva na ljestvici FIFA-e. Belgija je sjajna reprezentacija. Da smo mogli birati na početku, sigurno ne bismo izabrali da ova utakmica bude odlučujuća. No, što je, tu je – rekao je Dalić na zadnjoj konferenciji za medije uoči dvoboja s Crvenim vragovima.


Razlog za takav stav nose raspleti, koji bi Hrvatsku mogli izbaciti sa Svjetskog prvenstva nakon triju utakmica. Doduše, čak bi i poraz mogao donijeti osminu finala, ali samo pod uvjetom da Kanada pobijedi Maroko, s time da bi tada ključnu ulogu imala gol-razlika. A to je nešto o čemu nitko u hrvatskom taboru ne želi ni razmišljati.




– Brine me što je ova utakmica, kao protiv Maroka i Kanade, bitna i ključna. Ovdje nema popravnoga, ili jesmo, ili nismo. Igra nam jedan bod, ali nećemo igrati na »nulu«. I mi i Belgija drukčije smo razmišljali o raspletu u skupini, a sada je ova utakmica presudna i za njih i za nas. Ovo će biti drukčije nego protiv Maroka i Kanade, uz sve poštovanje prema njima. Belgija je jedna viša razina i teži ispit za nas – dodao je Dalić.


Putokaz


Kada je u pitanju udarna jedanaestorka, pobjeda nad Kanadom predstavlja najbolji putokaz


– Odigrali smo dobro tu utakmicu. Velik doprinos dali su i oni koji su počeli i oni koju su ušli. Nemamo puno razloga bilo što mijenjati, ali još ćemo analizirati i donijeti najbolju odluku – istaknuo je izbornik.


Protiv Kanade i Maroka Belgija je igrala ispod očekivane razine, ali u hrvatskom taboru nitko ne računa da će tako biti i sada.


– Čeka nas veliki suparnik. Nećemo se zavaravati njihovom malo lošijom predstavom na zadnjim dvjema utakmicama jer i oni žele proći skupinu. Idemo to riješiti u svoju korist i sigurno nećemo ići na bod koji bi nam bio dosta za prolazak. Moramo igrati kao protiv Kanade, gdje smo podigli kriterije trke, energije i kvalitetne igre. Bit će dosta teška utakmica – kazao je Dalić.


Uz pohvale na račun svog kolege Roberta Martineza, pod čijim je vodstvom Belgija stigla u svjetski vrh, izbornik je podvukao da se ne treba navlačiti na priče o teškoj krizi međuljudskih odnosa u svlačionici suparnika.


– Martinez je sjajan trener i znat će kako se postaviti protiv Hrvatske. Međutim, mi imamo svoju kvalitetu i od toga ne smijemo odustati. Ako igrate protiv Kevina De Bruynea, Romelua Lukakua, Edena Hazarda i ostalih, ne smije vas zavarati ni priča o krizi. To je pila naopako, a mi smo spremni ići u rat. Sve ostalo je sporedno i ne brinemo o tome. Razmišljamo o Belgiji, njezinoj kvaliteti, dobrim stranama i igrama i onome što je pokazala u zadnjih pet godina. Ne mogu oni preko noći zaboraviti igrati nogomet ni biti loši – rastumačio je izbornik.


Sidraš Lukaku


Najveću promjenu u odnosu na prva dva nastupa Crvenih vragova predstavlja oporavak spomenutog Lukakua, kojeg je u porazu protiv Maroka Martinez poslao na teren u 81. minuti.


– U pripremi očekujemo da će on započeti utakmicu. U tom slučaju mijenja se njihov način igre jer Lukaku će biti »sidraš« koji prima loptu leđima okrenut golu, čuva je i čeka da mu se priključi vezni red. Takav će biti njihov način igre, a mi to moramo osujetiti – rekao je izbornik, uz mnoštvo komplimenata na račun najboljeg strijelca u povijesti belgijske reprezentacije.


Prema njegovim riječima, za čuvanje igrača takvog kalibra mora se osmisliti poseban pristup.


– Bit će teško ako se s njim moramo hrvati, a nemoguće ga je dobiti u duelu jer je prejak. Međutim, pametno pokrivanje i sprečavanje protoka lopte bit će efikasno. Lukaku nije igrao puno ove sezone, ali je jak, težak, čvrst i dobar u duelu. On će biti težak zadatak za naše stopere. Ako ga dobro blokiramo, riješit ćemo pola posla i za to se spremamo – otkrio je Dalić.


 


(function (el) {
window.addEventListener(“message”, (event) => {
if (event.origin.startsWith(“https://www.sofascore”)) {
if (el.id === event.data.id) {
el.style.height = event.data.height + “px”;
}
}
});
})(document.getElementById(“sofa-standings-embed-3959-41087”));


Standings provided by Sofascore