Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Situacija u KK Zadar

Izvedbe na parketu na visokoj razini, no »iza brda« se valjaju financijski problemi

Autor: Paulo Sarić

16.11.2022. 08:21
Izvedbe na parketu na visokoj razini, no »iza brda« se valjaju financijski problemi

Foto: Arhiva ZL



Kraj godine je pred vratima, približava se vrijeme kupovanja darova i stavljanja poklona pod bor, a približava se i vrijeme donošenja proračuna Grada Zadra za fiskalnu 2023. godinu. KK Zadar će u njemu po svemu sudeći dobiti svoj dio kolača, ali to se neće moći smatrati poklonom voljenom članu obitelji, ili čak prijatelju, već pukom milostinjom ubogom prosjaku, opterećenom dugovima, koji već godinama sklapa kraj s krajem. Preživjet će oni, i klub i prosjak, ali neće moći ostvariti puni potencijal i uistinu – živjeti. Za razliku od prosjaka iz usporedbe, KK Zadar je dobrim dijelom sam kriv za situaciju u kojoj se našao, a ona je sve samo ne zahvalna. U državi koju karakterizira »crony kapitalizam« i u sportu u kojem je gotovo nemoguće funkcionirati po tržišnim principima, dug se gomilao godinama, sve dok nije dosegao razine u kojima se nije ni znalo koliki je on uopće. Nova garnitura u klubu je prije nekoliko mjeseci pokrenula reviziju kako bi konačno i nedvojbeno utvrdila iznos duga, no ona se protegla te će je svi zainteresirani umjesto u kratkim rukavima dočekati u bundama. Da se nešto »valja iza brda« nagovijestilo je izlaganje predsjednika Nadzornog odbora KK Zadar Ante Rubeše koji je prije dva dana otkrio podatak o 23 milijuna kuna, koliko navodno iznosi dug kluba iz Jazina, a za potvrdu smo kontaktirali predsjednika Davida Gunjevića.


– Revizor ima obvezu dati zaključak u roku od 40 dana nakon što im je iz kluba dostavljena sva potrebna dokumentacija. Imali smo velikih problema s našim računovodstvom koje je godišnje izvještaje dostavilo u »pet do 12« te vanjski stručnjak ima još dvadesetak dana da dostavi izvještaj, no okvirna brojka se već zna. Iznos duga se kreće oko brojke od 23 milijuna kuna, od čega nam je u dospijeću 20 milijuna kuna – kazao je Gunjević.


Potrebne »vatrogasne mjere«


Pritom je važno spomenuti da se, po još uvijek neslužbenoj reviziji, dug po predstečajnoj nagodbi nalazi unutar spomenutih 23 milijuna kuna, no upravo je predstečajna nagodba u ovom trenutku najveći uteg za operativno funkcioniranje KK Zadar.




– Ona je u ovom trenutku najveći »kamen spoticanja« i dok god ne završimo s njome – bit ćemo u problemu. Točan iznos predstečajne nagodbe ćemo znati nakon završetka revizije, no on se kreće oko 3.5 milijuna kuna i u svakom nam trenutku »visi nad glavom«. Pomoglo bi nam kada bismo sanirali taj iznos, ali bez »vatrogasnih mjera« u vidu izravnih financijskih injekcija od strane Grada Zadra iluzorno je očekivati nešto po tom pitanju jer se radi o ozbiljnom iznosu, a trenutna politička situacija mi ne daje preveliku garanciju da će se to riješiti – dodao je predsjednik kluba iz Jazina.


Navedeno stvara i velike probleme s likvidnošću, odnosno s isplatom plaća. Nije to ništa novo u hrvatskoj košarci, pojedinci bi rekli i u sportu općenito, ali najave o nadolazećim problemima stavljaju nove sive nijanse na ionako turobnu financijsku stvarnost Zadra.


– Klub u ovom trenutku ima sredstva za osnovno operativno poslovanje, ali nema dovoljno novca za isplatu plaća. Radimo na nekoliko polja kako bismo pronašli rješenje, ali to su iznosi koji nam dugoročno ne donose spas. U studenom ćemo ući u jednu plaću zaostatka igračima, a s današnjim (jučerašnjim, op. a.) danom ćemo ući i u kašnjenje radnoj zajednici. Klub je godinama ovisio o iznosima iz gradskog proračuna te je iluzorno očekivati sponzore koji bi pokrili dug od gotovo tri milijuna eura. Klub nema dugotrajne imovine i kao takav nije zanimljiv za ulaganje. Svatko tko je iti malo bio u poslu zna što znači dovesti ozbiljnog investitora u grad u kojem stvari funkcioniraju na potpuno drugačiji način – istaknuo je glavni operativac KK Zadar.


Da je situacija daleko od idealne ne treba ni spominjati, no jednako tako ne valja niti širiti defetizam. Posljedice su to »modusa operandija«, koji je godinama bio na snazi u zadarskoj košarci koja se teško može financirati bez političke pozadine.


– Užurbano radimo na nagodbi s Petrolom koja će nam osigurati dovoljna sredstva za poslovanje do prvog mjeseca kada ćemo se naći na gradskom proračunu. Tada će biti jednostavnije praviti »cash flow« i znati gdje smo. Situacija nije beznadna. Radimo na nekoliko polja kako bismo osigurali novac i preživjeli do trenutka kada će vlasnik odlučiti što će sa svojom tvrtkom. Ja sam samo operativac, vlasnik je taj koji treba donijeti odluku i naći dugoročno rješenje, jer se više ne može funkcionirati na način kako se do sada funkcioniralo. Nadam se da je to svima jasno.


Sponzori i začarani krug


Najelegantnije rješenje bi bilo dovući nove sponzore. I tu se vraćamo na početak priče. U teško profitabilnom sportu i u državi u kojoj je tržište, u pravom smislu te riječi, misaona imenica – nije lako pronaći ljude koji će financirati košarku. Pogotovo ne u gradu veličine Zadra, sa skučenim ekonomskim potencijalom. Velike i moćne tvrtke se mogu nabrojati na prste jedne ruke, većina ih ni nema interesa ulagati u sport, a dodatni problem stvaraju »repovi« iz recentne prošlosti u odnosu s »manjim sponzorima«.


– Znala su se obećavati brda i doline, od oglasnog prostora do raznoraznih stvari koje klub nije ispoštovao, te smo došli u situaciju da neki od »manjih sponzora« više ne žele surađivati s klubom. Moj prvi zadatak je bio sjesti za stol s ljudima koji su nas podržavali, ali nisam u situaciji da im mogu nešto ponuditi zauzvrat. Ne bez pravog tima ljudi potrebnog za aktiviranje marketinškog potencijala. Prije toga valja posložiti brojne stvari, jer bi bilo neozbiljno ljudima koji bi uložili svoja sredstva obećavati nešto što bismo teško ispunili – priznao je Gunjević.


Zvuči kao začarani krug. Onima malo promućurnijima je to odavno jasno. I ne treba prerano zaključiti da je on namjerno stvoren. Ne, on je samo posljedica odnosa unutar sustava koji je posložen na način na koji je posložen. A sistem te laže. Problem je što će posljedice tih laži snositi oni koji su za uzrok najmanje krivi. Većina, tek indirektno. No, to je priča koja uvelike nadilazi ne samo KK Zadar, već i košarku i sport općenito.


KK Zadar


Pojedinci bez plaće od početka sezone


Trener Danijel Jusup je na jučerašnjoj konferenciji za medije otkrio da u momčadi postoje igrači koji nisu primili niti jednu plaću od početka sezone. Nedvojbeno veliki problem, no jedan od onih koji imaju pravnu, a ne ekonomsku pozadinu.


– Tematika koju je spomenuo trener Jusup nema veze s likvidnošću, već se radi o igračima koji nisu riješili pravni status i otvorili obrte. Nisu nam dostavili fakture, a mi bez njih ne možemo napraviti isplatu. Prošle sezone smo imali situaciju s Justinom Carterom koji nije imao radnu dozvolu, a s druge strane je izdavao fakture s uračunatim PDV-om, premda nije bio u sustavu PDV-a. Blago rečeno, riječ je o računovodstvenom kaosu u kojem na neke stvari možemo, a na neke ne možemo utjecati. One na koje možemo ćemo pokušati srediti, druge nisu u našoj moći – kazao je Gunjević.


Rok do kraja godine


U situaciji u kojoj se nalazi KK Zadar, u nazovi tvrdoj kohabitaciji, a u suštini u »kafanskoj demokraciji«, gdje se klipovi podmeću što iz neznanja, što iz interesa, nije lako raditi. Pogotovo ne kada je maksimum koji se može postići »status quo ante«. Prevedeno na hrvatski – ostanak na aparatima.


– Samome sebi i vlasniku, Gradu Zadru, sam stavio rok do 31. prosinca u kojem moram vidjeti ima li ovaj klub smisla i hoće li se stvari okrenuti na bolje. Ne pristajem na održavanje i puko preživljavanje kluba i ja neću biti dio toga. Jednostavno, ne vidim smisao od preživljavanja i mislim da nitko u ovom gradu ne vidi smisao toga – priznao je Gunjević.