Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ABA Liga

Jusupova momčad prosula plus deset u završne dvije minute

Autor:

19.11.2022. 20:28
Jusupova momčad prosula plus deset u završne dvije minute

Foto: ABA Liga

Košarkaši Zadra izgubili su praktički nemoguće u dvoboju 7. kola protiv Budućnosti odigranog večeras u Krešinom domu. Imali su igrači Danijela Jusupa sve u svojim rukama na dvije minute prije kraja, vodili su 103:93, no nisu uspjeli i mirno privesti utakmicu kraju koja je pripala gostima s rezultatom 103:104 (26:15, 26:28, 29:27, 22:34). Gosti su se uspjeli vratiti i u završnih 30 sekundi pogoditi dvije trice za preokret, a u posljednjem napadu domaćeg sastava nije se snašao Žganec i tako su unatoč fenomenalnoj igri Jusupove momčadi bodovi otišli put crnogorske prijestolnice, a zanimljivo tek su jednom uspjeli povesti i to kad su postavili konačni rezultat. Velika šteta, jer je ovako ostala u sjeni nova veličanstvena izvedba Luke Božića koji je ostvario učinak od 34 poena, sedam skokova, šest asistencija, dvije ukradene lopte i čak 16 pretrpljenih prekršaja za ukupnu valorizaciju 44. Veliku pomoć imao je Bjelovarac u Jordanu koji je zabio 22 koša, a dvocifreni su još bili Davis s 13 i Drežnjak s 12 ubačaja, no prevagnula je širina gostujućeg rostera u kojem se istaknuo Bell-Haynes sa 28 koševa.
Odigrali su Jusupovi igrači nadahnutu šutersku prvu četvrtinu, gađajući tricu pet od devet i priveli je kraju s 11 plusa (26:15). Borba za svaku loptu, odlična obrana i namještene nišanske sprave s čak pet različitih strijelaca izvan perimetra poslale su poruku gostujućem strategu Jovanoviću da mora hitno nešto mijenjati u svojim postavkama na parketu.
Početak druge dionice donio je nekakve pomake za Podgoričane u tom smislu, jer su uspjeli zabiti nekoliko tzv. laganih poena te su uz dalekometni ubačaj Reynoldsa odlomili veliki dio zadarske stečevine iz prve dionice (31:28). Sa samo sedam igrača u živoj rotaciji, jer su ponovno na tribinama ostali nezaliječeni ilitiga neplaćeni Sani Čampara i Leon Šantelj, Zadar je nakon proteka 15 minuta igre gubio bitku pod obručima. Gosti su u tom segmentu prednjačili sa 17 naprema 9 skokova, no problem su im predstavljale izgubljene lopte koje su na radost grlate zadarske publike znali kazniti Jordano i Božić za bijeg na najvećih 13 plusa (47:34), a favoriziranoj Budućnosti jedino je uspjelo spustiti zaostatak na devet koševa (52:43) pred odlazak na veliki odmor.
Početak nastavka donio je poletnije goste koji su u dvije minute na krilima Lazića koji je vezao osam poena primorali Jusupa na urgentnu minutu odmora. Budućnost se primakla na četiri minusa (57:53), ali nije se domaći strateg dao smesti, već je stavio Božiću loptu u ruke i Bjelovarac je na svoj poznati način vratio svoje do dvocifrenog vodstva (72:61), a 11 viška Zadar je odnio prema završnoj četvrtini.
Sasvim očekivano, sužena rotacija domaće momčadi, ali i kvaliteta Budućnosti, odvukle su utakmicu u potpuno neizvjesne vode (89:87) na ulasku u posljednjih pet minuta. Domaćin se uz pomoć navijača, ali prije svih Božića, našao na 10 koševa viška (103:93) pred završnih 120 sekundi i djelovalo je da je utakmica gotova, no Budućnost se vratila kao feniks iz pepela i pronašla put do četvrte ovosezonske pobjede.