Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pretkvalifikacije košarkaša

Hrvatski košarkaši večeras ugošćuju Poljsku, puna dvorana mogla biti vjetar u leđa mladoj reprezentaciji

Autor: Katarina Blažević

13.11.2022. 07:31
Hrvatski košarkaši večeras ugošćuju Poljsku, puna dvorana mogla biti vjetar u leđa mladoj reprezentaciji

Foto: Filip Bundović/Foto FIBA

Mlada smo ekipa i ako budemo kontrolirali ritam utakmice, možemo doći do pobjede. Imat ćemo svoju šansu, samo trebamo dobro otvoriti susret - kaže Filip Bundović



RIJEKA Pomlađena hrvatska vrsta izbornika Aleksandra Petrovića nakon početnog se mučenja u Grazu uspjela posložiti i odgovoriti Austriji, na kraju je i nadigrati (100:75), ali pravi ispit za Petrovića i gotovo pa u potpunosti novu ekipu, na rasporedu je danas. Hrvatska će u Draženovu domu od 20 sati ugostiti polufinalista ovogodišnje europske smotre, reprezentaciju Poljske, koju vodi Hrvat Igor Miličić.


Važan je to susret jer ukoliko Hrvatska svlada Poljake, inače domaćine sljedećeg EuroBasketa zbog čega im je nastup ondje već osiguran, Petrovićeva će momčad već danas nešto prije 22 sata imati sigurno prvo mjesto u skupini, samim time i plasman u glavne kvalifikacije, ali i pretkvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu.


Početno mučenje


Filip Bundović u Grazu je u kratkom vremenskom razdoblju skupio tri osobne pogreške zbog čega je Petrović nastavio utakmicu s Prkačinom na poziciji centra, ali za danas je spreman…




– Napravio sam nekoliko glupih prekršaja, a Prkačin je dobro odradio posao na centru pa nije ni bilo potrebe da se to mijenja. Bit će to danas sigurno bolje. Austrijanci su igrali dosta agresivno od početka, prvih dvadesetak minuta je bilo mučenje, ali kada smo se oslobodili i poradili na agresivnosti, slomili smo ih. Imali smo visok postotak trice, tu su Badžim i Perković odradili dobar posao, ali i Prkačin i Dario Drežnjak su u paru ispod koša odlično reagirali. Austrijanci baš imaju čudan stil igre, tuku i udaraju pa nam je Petrović rekao da to moramo probijati – kaže 28-godišnji Filip Bundović, uz Mavru najstariji igrač u sadašnjoj ekipi.


I Poljaci su se pomladili u ovom ciklusu. Nedostaju im najbolji igrači s EuroBasketa Ponitka i Slaughter, ali su naturalizirali Amerikanca Geoffreyja Grosellea, centra koji bi danas mogao debitirati u poljskom dresu. Petrović, pak, na raspolaganju ima 13 igrača, izbornik je u dogovoru s Cedevitom Junior pustio Vitu Kučića jer već sutra igraju odgođenu prvenstvenu utakmicu.


– Sigurno će oni isto ući dosta agresivno jer imaju takav stil, ali ako im jednako tako odgovorimo, mislim da možemo doći do pozitivnog rezultata. Mlada smo ekipa i ako budemo kontrolirali ritam utakmice, pogotovo s ovom nižom petorkom iz Graza, možemo doći do pobjede. Oni su dugo godina zajedno s istim izbornikom, ali im sada nedostaju Ponitka i Slaughter. Vidjet ćemo hoće li zaigrati i taj novi centar s kojim su se pojačali. Imat ćemo svoju šansu, samo trebamo dobro otvoriti susret.


Vjetar u leđa


Plus za Hrvatsku je i domaći teren, Cibonin igrač nada se punim tribinama u Draženovu domu.


– Očekujem da će biti puna dvorana i sigurno da će nam to dati vjetar u leđa. Mladim igračima još više treba potpora, ako bude u velikom broju, stvarno možemo očekivati pobjedu nad Poljskom pa da i osiguramo to prvo mjesto i kvalifikacije.


A u Draženovu domu se nada ove sezone i još jednoj tituli hrvatskog prvaka. Iako je Cibona protekloga ljeta bila u velikim problemima i praktički pred gašenjem, danas je na vrhu HT Premijer lige s omjerom 6-1, kao i solidnih 3-3 u ABA ligi.


– Sesar nas je dobro posložio, imamo stvarno dobru i mladu ekipu u kojoj svatko ima neku svoju ulogu. Zadar, Split i Cibona su podjednake ekipe i to će biti borba do samog kraja prvenstva. Pokušat ćemo osvojiti taj naslov prvaka. Sada nas čekaju malo teže utakmice u ABA ligi. Čudo je što je Zadar napravio protiv Crvene zvezde u Beogradu, pokušat ćemo napraviti nešto slično. Duga je sezona… – zaključuje Filip Bundović.