Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SP u Kataru

Danas se igraju tri utakmice u Kataru, Englezi veliki favoriti protiv Irana, dvoboj oslabljene Nizozemske i Senegala

Autor: Tomislav Volarić

21.11.2022. 06:45
Danas se igraju tri utakmice u Kataru, Englezi veliki favoriti protiv Irana, dvoboj oslabljene Nizozemske i Senegala

Foto: Foto REUTERS

Engleskoj je ovo 16. Svjetsko prvenstvo u povijesti, a zanimljivo je kako je Gareth Southgate uspio ući najmanje u polufinale na posljednja dva velika natjecanja



Danas su na rasporedu tri utakmice u skupinama A i B, a prvi će na teren istrčati igrači Engleske i Irana u skupini B (14 sati). Engleska nije odigrala utakmicu od rujanskog susreta s Njemačkom (3:3), a unatoč tome što Gordi Albion nije odigrao natjecateljsku utakmicu zadnja dva mjeseca, sve osim pobjede Engleske bilo bi veliko iznenađenje. Tome u prilog ide i činjenica da Iran nikada nije pobijedio europsku momčad na Svjetskom prvenstvu.


Engleskoj je ovo 16. Svjetsko prvenstvo u povijesti, a zanimljivo je kako je Gareth Southgate uspio ući najmanje u polufinale na posljednja dva velika natjecanja. U sjećanju hrvatskih navijača je 2018. kada je Mandžukić pogotkom u 109. uništio snove o »povratku nogometa kući«, dok je na Europskom prvenstvu prošlog ljeta u finalu bolja od Engleza bila Italija. Engleska nije pobijedila u posljednjih šest utakmica Lige nacija te je ispala u drugi razred tog natjecanja, što je izazvalo salvu kritika na račun engleskog izbornika. U njegovu obranu je stao je povratnik u englesku reprezentaciju Eric Dier, branič Tottenhama.


– Ljudska percepcija se brzo mijenja, lako je zaboravljeno kako je uspješno vodio Englesku na posljednja dva velika turnira. U polufinalima i finalima ishod ovisi o nijansama, a i naša igra je bila na razini. Ludo je kritizirati njegove dosadašnje rezultate – rekao je Eric Dier.




Iran je pak upisao samo dvije pobjede u ukupno 15 utakmica na svjetskim prvenstvima, ali statistika nije ono što najviše brine Irance u ovom trenutku, već politička situacija u zemlji. O tome je bio upitan i Alireza Jahanbakhsh, kapetan reprezentacije Irana, koji je otkrio i hoće li se nogometaši Irana slaviti pogotke.


– Mi smo fokusirani na nogomet, i to na najveću utakmicu naših života, a ne na političare i prosvjede. Svaki igrač ima pravo izbora želi li slaviti pogotke ili ne – rekao je Jahanbakhsh.


Ozljede


U skupini A susrest će se Senegal i Nizozemska (17 sati), koje muče izostanci Sadia Manea, odnosno Memphisa Depaya, ključnih ofenzivaca ovih reprezentacija.


– Bit ćemo bez Depaya, on neće igrati. Senegal se pak mora nositi s odsutnošću Manea. Dakle, vidjet ćemo kako će dvije momčadi riješiti te probleme – kaže Louis van Gaal, nizozemski izbornik.


Zanimljivo je kako je Senegal pobijedio posljednje dvije prve utakmice na svjetskim smotrama. Tako su u Francuskoj 1998. šokirali domaćina Francusku (1:0) koja je kasnije postala svjetskim prvakom, a 2018. su bili bolji od Poljske (2:1). Izbornik Senegala, Aliou Cisse rekao je kako im je želja ostaviti trag u Kataru.


– Cilj je proći skupinu. Ići ćemo utakmicu po utakmicu iako ljudi već gledaju prema osmini finala. Ne smijemo se previše zanositi, na posljednjem SP-u ispali smo nakon samo tri utakmice – rekao je Aliou Cisse.


Zabrinjavajuća forma


U posljednjem susretu dana snage će odmjeriti SAD i Wales (20 sati), a obje momčadi susret dočekuju u zabrinjavajućoj formi. SAD je u prijateljskim utakmicama upisao remi sa Saudijskom Arabijom (0:0) te poraz u susretu sa Japanom (0:2), dok je Wales u posljednje tri utakmice Lige nacija upisao poraze od Poljske (0:1), Belgije (2:1) te Nizozemske (3:2). Ipak, obje momčadi se nadaju plasmanu u osminu finala, no američki izbornik Gregg Berhalter spušta loptu na zemlju.


– Mislim da je Wales podcijenjen u američkoj javnosti, ipak se radi o praktički premierligaškoj reprezentaciji. Wales je jako dobra momčad s iskustvom igranja velikih turnira. Biti će to teška utakmica – kazao je Berhalter.


Ispred Walesa je utakmicu najavio Gereth Bale, najveća zvijezda reprezentacije, koji od ovog ljeta nosi dres Los Angelesa.


– Naš cilj je proći grupu, znamo kako pristupiti svakoj utakmici poučeni iskustvima s posljednja dva europska prvenstva. Znamo da ćemo u svakoj utakmici dati 110 posto i da će cijeli Wales biti ponosan na nas – rekao je Bale.