Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Komentar

Jedna od legendi Vatrenih nakon remija s Marokom: "Moramo ostati mirni, treba poraditi na dubini i okomitosti"

Autor: Portal Novi list

24.11.2022. 06:50
Jedna od legendi Vatrenih nakon remija s Marokom:

Foto: Luka Modrić/Foto REUTERS

Sjetimo se Rusije, svi koji su došli do polufinala, nisu igrali spektakularno u skupini, nego su se dizali iz utakmice u utakmicu - rekao je Tokić



RIJEKA Mario Tokić, bivši hrvatski reprezentativac i igrač Rijeke, ovako je za naš list prokomentirao startni remi Hrvatske:


“Prije svega, utakmicu Hrvatske i Maroka obilježila je nervoza s obje strane, bez obzira na to što Vatreni imaju više iskustva kada su u pitanu nastupi na svjetskim prvenstvima. To je i razumljivo, u glavama igrača je podsvjesno da se prva utakmica ne smije izgubiti.


Hrvatska je maksimalno kontrolirala igru, imala je i bolju stopostotnu šansu. Marokanci nisu imali prigodu poput Vlašićeve, kada je marokanski vratar Bono odlično reagirao.




Mi moramo ostati mirni. Nitko od igrača nije podbacio, ali nije ni odigrao na razini na kojoj smo ih navikli gledati. Primjerice, Kovačić je ofenzivno i defenzivno odradio sve, ali nije to bio onaj Kovačić, koji nađe pravovremeno rješenje kada je situacija bezizlazna. Zato kao da je bio ispod svoje prave razine. Na desnoj strani bili su Hakimi i Ziyech, top igrači, individualci koje je jako teško čuvati. Sosa i Perišić uspjeli su im se nametnuti. Ispalo je bolje na toj strani, za razliku od druge, koja nije imala dubinu. Vlašić je ulazio u sredinu, vidjelo se da nije pravo krilo. Morao je više držati širinu da bi s Juranovićem kreirao situacije dva na jedan.


Branko Ivanković i Mario Tokić


Treba istaknuti da su Marokanci na Modrića išli maksimalno agresivno. Luka je naša najveća vrlina, ali uvijek su suparnici bili blizu njega i uspjeli su ga »zagušiti«. Imao je previše izgubljenih lopti u odnosu na igre na koje nas je navikao. On je imao šest, sedam izgubljenih lopti, još toliko Kovačić. Kramarić je odigrao solidno, ali bio je odsječen od svih.


Marokanci su se pokazali kao fizički jaka reprezentacija, a sada nas čeka Kanada, također motorična reprezentacija, fizički jaka i visoka. Trebat će tražiti dubinu. Sada je previše igrača bilo u prilasku, a to je najlakše čuvati. Nužna će biti bolja dubina i bolja širina na desnoj strani. Trebat će zadržati koncentraciju i u obrani, koja je odigrala bez greške, predvođena Livakovićem. Imamo pozitivan rezultat iz prve utakmice, samo treba zadržati mirnoću.


Prve utakmice nose tu dozu nervoze. Tri su utakmice u skupini i tko izgubi na otvaranju, u velikom je problemu. Englezi su do sada pokazali najviše, no rano su otvorili susret pogotkom i volio bih ih vidjeti da su do 35. minute imali »x«. Svi trče, pokazalo se da nitko ne želi izgubiti prvu utakmicu. Uostalom, sjetimo se Rusije, svi koji su došli do polufinala, nisu igrali spektakularno u skupini, nego su se dizali iz utakmice u utakmicu. To vrijedi i za nas. Vidi se da smo kompaktni, imamo vođu u Luki Modriću, naša igra ima glavu i rep. Atmosfera je pozitivna i sada treba samo poraditi na dubini, okomitosti prema suparničkom golu”, napisao je Tokić za naš list.