Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SP u Kataru

Stadion 974 odlazi u nogometnu povijest, na njemu će se 16. prosinca održati još samo - modna revija

Autor: Hina

10.12.2022. 15:05
Stadion 974 odlazi u nogometnu povijest, na njemu će se 16. prosinca održati još samo - modna revija

Foto: Foto REUTERS

Sjedala iz brojnih arena u Kataru bit će uklonjena i dodijeljena nogometnim projektima u inozemstvu, ali sudbina modularnih elemenata na stadionu 974 - za koje organizatori kažu da smanjuju troškove i otpad - još uvijek nije jasna



DOHA  Kultni stadioni Svjetskog prvenstva dugo su živjeli u sjećanju onih koji su igrali i onih koji su bili gledatelji, ali Stadion 974, na kojem je odigranoo sedam utakmica u Dohi, uskoro će prestati postojati.


Skupi stadioni za Svjetsko prvenstvo često su se pokazali kao prevelik trošak za zemlju domaćina, ali privremena arena, Stadion 974, predstavljena u studenom prošle godine, obavila je svoj posao i njezini montažni dijelovi uskoro će biti rastavljeni.


Stadion 974 prvi je stadion koji navijači vide kada slete u zračnu luku i putuju u središte Dohe.




Metalna arena nalazi se na obali s pogledom na Arapski zaljev i horizont West Baya, no lako bi se mogla zamijeniti s brodskim kontejnerskim dvorištem da nije konstrukcije koja podupire krov.


Stadion 974 također je jedina od osam stadiona Svjetskog prvenstva u Katru bez klima uređaja, što je značilo da se svih sedam utakmica na kojima je bio domaćin moglo igrati samo nakon zalaska sunca.


Sjedala iz brojnih arena u Kataru bit će uklonjena i dodijeljena nogometnim projektima u inozemstvu, ali sudbina modularnih elemenata na stadionu 974 – za koje organizatori kažu da smanjuju troškove i otpad – još uvijek nije jasna.


Medijska izvješća sugeriraju da će kontejneri i drugi dijelovi koji čine stadion biti isporučeni ili u Afriku ili Urugvaj, koji bi se mogao kandidirati za Svjetsko prvenstvo 2030. kao dio zajedničke južnoameričke kandidature.


“Počeli su početni radovi rastavljanja. Trenutačno se dovršava točan vremenski okvir za potpunu demontažu i prenamjenu stadiona”, priopćio je Organizacijski odbor.


Kao posljednji događaj na 974 Areni, stadion će ugostiti modnu reviju 16. prosinca – dva dana prije finala – na kojoj će nastupiti i nekoliko glazbenika.