Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SP u Kataru

Večeras se igra drugo polufinale, goropadni Marokanci žele iznenaditi aktualne svjetske prvake

Autor: Igor Duvnjak

14.12.2022. 14:04
Večeras se igra drugo polufinale, goropadni Marokanci žele iznenaditi aktualne svjetske prvake

Foto: Kylian Mbappe i Hakimi/Foto REUTERS

Nema dvojbe da razigrani Griezmann i svi ostali, istrčavaju na teren u ulozi neupitnog favorita, kvaka je da to mora dokazati na travnjaku, a tu će se puno toga pitati i Marokance koji bez kompleksa ulaze u borbe s  favoritima i izlaze kao pobjednici



RIJEKA  Najveći favorit za titulu i aktualni svjetski prvak Francuska te Maroko, daleko najveća senzacija  ionako iznenađenjima protkanog planetarnog nogometnog događanja u Kataru, večeras (20 sati) se grčevito otimaju za preostalo mjesto u velikom finalu Svjetskog prvenstva. Bez obzira na niz istaknutih ozlijeđenih asova, spomenimo tek majstora kalibra jednog Benzeme, francuska momčad vrvi od igrača koji su veliki autoriteti na najvišim svjetskim razinama. Nekako su u prvom planu Mbappe i Giroud koji je u Kataru bio detonator za eksplozije kojima su dizane u zrak suparničke obrane kao  recimo s Englezima, koji i danas uzdišu zbog neiskorištenog Kaneovog jedanaesterca.


Mbappe, koji i u Kataru igra na sebi svojstveni sjajan način, prije prvenstva bio je prorok, u siječnju je onako u šali kao da je znao, najavljivao neka događanja na SP-u i bocnuo klupskog prijatelja iz PSG-a, Marokanca Hakimija.


– Pobijedit ćemo Tunis, a onda će red doći na Maroko. Tada ću morati uništiti moga prijatelja Hakimija.  Slomit će mi se srce, ali takav je nogomet – govorio je autor pet golova na SP-u.




– Ali, ja ću te istući – odgovorio mu je tada Hakimi, premda svakako nije mogao ni sanjati da će se s Kyllianom sudariti u ovom večerašnjem polufinalu koji je veliki Francuz dočekao u top stanju, kako je i priželjkivao.


– Ovdje smo da bismo pobijedili. Za ovo sam se pripremao, cijela ova moja sezona je bila usmjerena da u najboljem stanju dođem na Mundijal – rezolutna je poruka golgeterske gazele Trikolora.


Nema dvojbe da njegova momčad, razigrani Griezmann i svi ostali, istrčavaju na teren u ulozi neupitnog favorita, kvaka je da to mora dokazati na travnjaku, a tu će se puno toga pitati i Marokance koji bez
kompleksa ulaze u borbe s  favoritima i izlaze kao pobjednici. Dosta je spomenuti onaj prošli ogled kada su na putu u polufinale eliminirali Portugal, silno motivirani, ali i s dovoljnom dozom kvalitete, sada žele šokirati nogometne vladare svijeta.


U igri inače ne teže nadmudrivanju s izraženim držanjem lopte u nogama, radije se upuštaju u presing na suparničke igrače, da bi onda, otevši loptu, zmijski brzo i sa što manje dodira ranili suparničku obranu. Svi se ti napadi odvijaju u režiji sjajnog Ounahija, hvaljenoga sa svih strana zbog odličnih igara u Kataru.


Bitan je za igru prvog afričkog polufinalista u povijesti SP-a, no važni su svi kotačići u tom nogometnom mehanizmu, i možda ključni čovjek za ostvarenje marokanske taktike Amrabat koji se kreće pred obranom
pokrivajući jako velik dio terena, a osvajajući loptu odlučuje kojim će putem Marokanci napasti. Portugalci  nisu znali predvidjeti adresu ovih prijetnji, sada je na Francuzima red u traženju tih pravih odgovora na marokanske zagonetke.