Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Billie Jean King Cup

Prva hrvatska tenisačica otvara dvoboj protiv Njemačke na Zametu: "Nadam se da će nas gledatelji podržati u ostvarenju pobjede"

Autor: Zlatko Horvat

11.11.2022. 07:42
Prva hrvatska tenisačica otvara dvoboj protiv Njemačke na Zametu:

Foto: Tara Würth, Petra Marčinko, Ana Konjuh, Donna Vekić, Petra Martić i Iva Majoli/V. KARUZA

Domaća publika, to je nešto što nisam osjetila od juniorskih dana - rekla je Petra Martić



Petra Martić otvorit će dvoboj protiv Njemačke u »play-offu« Billie Jean King Cupa, koji se danas i sutra igra u Centru Zamet. Njena suparnica bit će Eva Lys, 20-godišnjakinja rođena u Kijevu. U drugom meču sastaju se Donna Vekić i prva njemačka igračica Jule Niemeier.


– Ne znam puno o njoj, nisam je nikad gledala, ali Ana Konjuh je igrala s njom prošlog tjedna i bit će dovoljno informacija – kaže Petra Martić. – Pritisak prve igračice? Više je to uzbuđenje, veselim se meču.


Poslije 13 godina Hrvatska će prvi put igrati kao domaćin u ovom natjecanju, nekadašnjem Fed Cupu, koji sada nosi ime legende ženskog tenisa, bivšeg broja jedan i šesterostruke pobjednice Wimbledona, koja je osvojila sve Grand Slam turnire.




– Prije 13 godina sam bila na počecima, godinu, dvije prije toga sam počela igrati za reprezentaciju. Nažalost, ubrzo nakon toga smo ispale iz svjetske skupine. Do sada je to bila jako duga i teška borba. Ne znam kada sam posljednji put igrala u Hrvatskoj, a kamoli u Rijeci. I to će biti jedno iskustvo nakon dugo godina. Domaća publika, to je nešto što nisam osjetila od juniorskih dana. Nadam se da će tribine biti pune, da će nas gledatelji podržati u ostvarenju pobjede.


Posljednji put u Hrvatskoj je igrala prije šest godina u Bolu na Braču. Ispala je u prvom kolu od Slovenke Polone Hercog.


– Taj turnir sam igrala poluozlijeđena, znajući da ću nakon toga imati jako dugu pauzu. Zato sam to izbrisala iz glave. Sjećam se jer sam igrala protiv dobre prijateljice, ali za mene to nije bio natjecateljski turnir.


Pozitiva i zezanje


Izbornica Iva Majoli na okupu konačno ima najbolji sastav, koji vodi trenutno 39. igračica svijeta. Donna Vekić i Ana Konjuh konačno nisu u fazi rehabilitacije, a Petra Marčinko krupnim koracima grabi prema svjetskom vrhu.


– Činjenica da smo na okupu je velika prednost, to je nešto što nismo uspijevale napraviti dugi niz godina. To je razlog zašto smo se tako dugo zadržale u ovoj nižoj skupini. Sada smo sve na okupu, sve smo zdrave, u formi, atmosfera je super. Ta jedna pozitiva i zezanje je dobar znak. Može to biti od koristi kao u Antalyji, izvući nas u teškim trenucima za pobjedu nad Njemačkom, koja je dobra reprezentacija. To svi znamo. Imaju mladu ekipu, sve cure su ove godine napredovale. Imaju i dobre parove u slučaju da to zatreba. Moramo ih uzeti s dozom respekta i pokušati odraditi to što bolje možemo.



Raspored


Petak (16): Martić – Lys, Vekić – Niemeier.


Subota (14): Martić – Niemeier, Vekić – Lys, Konnjuh/Martić – Friedsam/Siegemund.



Rukometni dom, smješten nedaleko zemljanih terena u Marčeljevoj Dragi, postao je prvi put teniska meka. Hrvatska u petom pokušaju ima priliku prvi put pobijediti Njemačku u ovom natjecanju.


– Osobno, podloga mi se sviđa. Mislim da i ostale cure dijele moje mišljenje. Nadam se da će nam to pomoći.


Petra u Rijeci zaključuje sezonu u kojoj je imala omjer 31-19 uz osvojeni naslov u Lausannei.


– Zadovoljna sam sezonom. Postepeno sam napredovala, što je bio cilj. Ranking se također popravio. Sad treba još odraditi ovaj dvoboj s Njemačkom, a onda krenuti s pripremama za novu sezonu.



Slučaj Halep


Simona Halep, bivša prva tenisačica svijeta, na testu na US Openu bila je pozitivna na roxadustat, zabranjenu supstancu sličnu EPO-u, krvnom dopingu. Rumunjka tvrdi da je nevina.


– Poznajem Simonu dugi niz godina, ista smo generacija. Definitivno nisam to očekivala. Vjerujem da se radi o nesretnom slučaju. Kontrole su sve strože, svake godine ima sve više zabranjenih supstanci i jako se lako zeznuti. Nadam se da će to završiti što bolje za nju – kaže Petra Martić.



– Nedostaju mi more, sunce, prijatelji. Uoči Rijeke sam bila doma više nego u posljednjih deset godina. Baš mi je dobro došlo. Što sam starija, to više uživam u povratku doma. Nadam se da će u budućnosti to biti sve češće.Uoči dvoboja s Njemačkom konačno je malo uspjela skočiti do Firula.


Njemačka baza


Trener joj je Nijemac Michael Geserer iz Regensburga, koji je postao Petrina baza.


– Poklopilo se da u Regensburgu, uz super trenera i fizioterapeuta, postoji klinika u kojoj radim radim fitness i tretmane. Sve me vuče tamo, iako bih željela više vremena biti u Hrvatskoj. Te ljude je teško povući van, jer i bez tih ekshibicija dosta putujemo. Između turnira oni žele biti doma, a onda, ako želim biti ozbiljna i disciplinirana, moram to pratiti. Zato me tenis vuče prema Njemačkoj.


Na put prema drugom trofeju u karijeri, Petra je u Lausannei pobijedila i Francuskinju Caroline Garcia, koja je protekle nedjelje u Forth Worhu osvojila WTA Finale. Ukupno je Petra ostvarila tri top 10 pobjede u 2022. godini.



Želja, volja, geni


Donna Vekić je u San Diegu pokazala sav svoj možda i nedovoljno iskorišteni potencijal, na vrata svjetskog vrha kuca 16-godišnja Petra Marčinko.


– Svi se pitaju kako tako mala država, bez nekih pretjeranih uvjeta, ima bolje igrače od puno bogatijih i puno većih od nas. Ne znam o čemu se radi, želji, volji, genima. Dok je tako, drago mi je. Naravno, super je imati tako mlade cure koje će nositi reprezentaciju dugi niz godina, nakon što mi starije prestanemo igrati. Nadam se da će i Savez pomoći mladim generacijama da im olakša put – kaže Petra Martić.



Njezin tenis nikad nije bio u snazi udarca, već u nevjerojatnoj ruci. Njene skraćene lopte ponekad su čista poezija.- Dobar niz i dobar znak, daje mi dozu samopouzdanja za sljedeću godinu. Ove godine sam pobijedila dosta dobrih igračica iz prvih deset i dvadeset. Tko zna, možda se ja sljedeće godine nađem na završnom turniru. Više vjerujem u sebe nego proteklih godina. Sve to igra neku ulogu, ne sam tenis, koji je kompleksan sport. Mislim da sve ide u pravom smjeru, od »fizike«, tenisa, mentalnog pristupa. Nadam se da će dogodine biti moja najbolja godina.


– Svi imamo neke vrline i mane na terenu. Taj »touch« je vjerojatno moja najveća snaga, nešto što me odvaja od drugih igračica. To je način na koji pokušavam pobijediti mečeve. Nisam građena kao Serena Williams i neću na taj način pobjeđivati. Ljepota tenisa je u tome što se svatko može probiti sa svojom građom, svojim načinom igre, raditi to na svoj način. 



Guvernerova palača


Ždrijeb je održan u Guvernerovoj palači. U nazočnosti predsjednice HTS-a Nikoline Babić i predsjednika Njemačkog teniskog saveza Dietloffa vin Arnima, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj izvukla je kuglicu s imenom Eve Lys, što je značilo da će ona i Petra Martić prve na teren danas u 14 sati. Ana Trošelj zaželjela je svima toplu dobrodošlicu, naglasivši da se Rijeka vraća na tenisku kartu i potvrđuje se kao sportski grad.


– Vjerujem da će naši sugrađani dati veliku podršku s tribina. Za sebe znam… – rekla je Ana Trošelj.


Iva Majoli je priželjkivala da dvoboj otvori prva igračica njene reprezentacije.


– Nema sretnije osobe od mene, konačno je reprezentacija kompletna. Pred nama je neizvjestan dvoboj, u kojem će svaki meč biti težak. Nadam se da će uz podršku s tribina naše cure pokazati koliko vrijede, a gledatelji uživati – rekla je Iva Majoli, koja 41. put vodi hrvatsku reprezentaciju.


Njemački izbornik Rainer Schüttler smatra da su šanse 50:50 posto.


– Danas nas čekaju dva velika meča, vrlo teška. Hrvatice su u dobroj formi, ali i mi smo imali odličan tjedan. Dobro smo trenirali kroz tjedan i sve djevojke su zdrave – rekao je Schüttler.