Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KK Zadar

Otkazi trojici trenera, na redu sportski direktor?

Autor: Paulo Sarić

09.02.2023. 17:34
Otkazi trojici trenera, na redu sportski direktor?

Foto: Arif Sitnica



Veliki financijski problemi s kojima se već neko vrijeme suočava KK Zadar konačno su eskalirali i doveli do najnepopularnije mjere – dijeljenja otkaza. Premda sa samim uzrocima, a ni s povodima, krize nemaju nikakve dodirne točke, godine lošeg i mjesece ne pretjerano boljeg upravljanja klubom “glavom” su platila trojica trenera. Riječ je o stručnjaku za fizičku pripremu i dugogodišnjem kondicijskom treneru seniorske momčadi Mariju Mandiru, koji je dolaskom Danijela Jusupa izgubio svoje mjesto u hijerarhiji te je degradiran u juniorsku selekciju, uz povremeni rad s igračima iz kadetskog uzrasta, zatim pomoćnom treneru Jazina Arbanasa i pomoćnom treneru juniora Toniju Matešiću te pomoćnom treneru pretkadeta Petru Popoviću.


– Radi trenutačne financijske situacije primorani smo poduzeti sve kako bismo optimizirali poslovanje. Najteže je nekome poslati otkaz, ali s obzirom na to da više ne možemo izvršavati svoje obveze prema radnoj zajednici drugačije nije moglo. Nažalost, ne isključujem da će toga biti još – kratko je kazao direktor David Gunjević.


Dželat i kadija


Otkazi, razumljivo, nisu dobro “sjeli” među sportskim djelatnicima, ali ni među pojedinim gradskim vijećnicima koji su na preksinoćnjem sastanku iskazali svoje protivljenje, no financijska situacija nalaže da se rashodi moraju smanjivati, a nezahvalna uloga “dželata” je pala na direktora Gunjevića koji je, potaknut blokadom gradskog proračuna, prekoračenjem ovosezonskog budžeta (otprilike 70 tisuća eura, odobreno od strane Nadzornog odbora, op. a.) i rokom dospijeća brojnih obveza, ne nužno tim redoslijedom, odlučio “presjeći gordijski čvor”. Premda bi preciznije bilo kazati “prerezati zapetljane špigete”, jer se čvor oko KK Zadar neće još (godinama) raspetljati. Ako se ikada i raspetlja. Bitno je istaknuti da je, premda je “dželat” bio Gunjević, uloga “kadije” pripala sportskom direktoru Denisu Plesliću na čiji su prijedlog odabrani treneri koji će uskoro podebljati statistiku na Zavodu za zapošljavanje. Zanimljivo je pritom se prisjetiti da je na nedavnom obraćanju javnosti direktora Gunjevića upravo Pleslić imenovan kao osoba koja je u ovom trenutku najmanje potrebna za funkcioniranje kluba, stoga se očekuje da je on sljedeći na izlaznim vratima. No, prije toga će biti nužno ishodovati suglasnost Nadzornog odbora, pošto je prošloljetna garnitura uspostavila svojevrsnu “dvostruku liniju zapovijedanja” u kojoj sportskog direktora imenuje – Nadzorni odbor. Zahtjev prema NO-u je, koliko se ima čuti, već poslan.


Gradski vijećnici




Trojica trenera koji su prije dva dana “lišeni radnih obveza” nisu željela izlaziti u javnost i komentirati novokreiranu situaciju. Petar Popović je kratko kazao da nikakvu odluku nije dobio i da još uvijek “ništa ne zna”, premda iz kluba uvjeravaju da odluku o otkazu nije želio predignuti, Toni Matešić je zamolio za razumijevanje i dodao da po naputku odvjetnika ništa ne bi komentirao, dok Marija Mandira do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti za komentar. Zanimljivo će biti vidjeti kako će se čitava situacija rasplesti, s obzirom na informacije da su radnici poduzeli pravne korake na koje imaju zakonsko pravo, pa bi na kraju čitava priča mogla završiti i na sudu. S druge strane se priprema teren za nove raskide ugovora, a time se ujedno vrši pritisak i na gradske vijećnike koji bi indirektno bili odgovorni za (nove) otkaze. Ovoga puta ljudi koje su – upravo oni i zaposlili. Kako to često biva, pred ljubiteljima KK Zadar su zanimljivi dani. A stara narodna koja se često pogrešno pripisuje Kinezima, premda je znano tek da ju je prvi upotrijebio neki britanski lord, kaže: “Dabogda živio u zanimljivim vremenima”…



PU Zadarska: Ozlijeđen policajac, traje kriminalističko istraživanje


Policijska uprava Zadarska izdala je priopćenje vezano za incident koji se dogodio prekjučer pored dvorane Jazine u vrijeme održavanja sastanka vodstva KK Zadar s gradskim vijećnicima. Policijsko izvješće navodi da se 8. veljače oko 17.30 sati “ispred dvorane Jazine i na dijelu kolnika okupio veći broj osoba koje su koristile zabranjena pirotehnička sredstva, narušavajući javni red i mir, onemogućavajući nesmetan prolaz sudionicima u prometu”.


– Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja, okupljene osobe oglušile su se na više upozorenja i naredbi policijskih službenika te su nastavile s protupravnim ponašanjem. Potom su, oglušujući se na izdane naredbe, bacajući pirotehnička sredstva u smjeru policijskih službenika, bacali i staklene boce i druge razne predmete pogodne za ozljeđivanje policijskih službenika, nakon čega su policijski službenici uporabili sredstva prisile prema većem broju osoba. Sve je rezultiralo time da je jedan policijski službenik pritom ozlijeđen, a u tijeku je kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica, kao i nastale materijalne štete – piše u priopćenju.