Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dino Slavić

Riječki reprezentativni rukometni vratar na ljeto seli u Limoges: "Francuska liga je druga na svijetu"

Autor: Igor Duvnjak

15.02.2023. 12:07
Riječki reprezentativni rukometni vratar na ljeto seli u Limoges:

Foto: Dino Slavić/Foto PIXSELL

Tamo su treneri Španjolci, Entrerrios i Sierra. Oni me znaju od kada sam igrao u Španjolskoj. Tamo se radi jedan dobar projekt - kaže Slavić, golman PPD Zagreba



RIJEKA  Dino Slavić potpisao je ugovor s francuskim Limogesom na dvije godine, vijest je koja bruji rukometnom tržnicom o ovom iskusnom, zapaženom 31-godišnjem reprezentativnom golmanu, čuvaru mreže nekadašnjeg europskog prvaka PPD Zagreba, u kojem ostaje do ljeta. Slavić samo nastavlja višedesetljetnu lijepu tradiciju riječkih vratara koji brane mrežu hrvatske reprezentacije, ovim transferom je, uz ostalo, dobio i sportsko priznanje. Dovoljno govori sama činjenica da klub ovakve kontinentalne razine kvalitete želi njegove usluge. Slavić je i ove sezone zapažen među vratnicama Zagrebaša, brojke kažu kako je u Ligi prvaka do sada skupio 97 obrana učinkom od 29 posto obrana. U reprezentaciji je na nedavnom SP-u imao učinak od 26 posto s 20 obranjenih lopti.


– Došao sam u PPD Zagreb iz Ademar Leona, ovdje sam potpisao ugovor najprije na godinu dana, koji smo potom produljili na još jednu godinu – podsjeća Dino Slavić, jedno od zvučnih rukometnih imena poniklih u Zametu, iz kojega je »trbuhom za kruhom« otišao 2016. godine. – Sada sam dobio novu priliku, ponudu francuske ekipe Limogesa. Tamo su treneri Španjolci, Entrerrios i Sierra. Oni me znaju još od prije, od kada sam igrao u Španjolskoj. Tamo se radi jedan dobar projekt. Ekipa u iduće dvije godine želi biti među prve četiri u Francuskoj. Tamo su sada još Dolenec i Gaj, prokušani Hrstić, dečki iz regije. Pričao sam malo s njihovim direktorom i trenerom i sve to skupa mi se dosta svidjelo te sam se odlučio na odlazak u Francusku. Potpisao sam ugovor na dvije plus jednu godinu.


Novi iskorak


U karijeri vrhunskog sportaša nove sredine kao što je recimo ova su itekakva motivacija za nove iskorake u karijeri.




– Ovo je i motivacija i priznanje. Francuska liga je druga najjača liga na svijetu. Mislim da imam još puno toga za naučiti, recimo i onaj »španjolski sustav«. Eto, i trener golmana će mi biti Sierra, za kojega sama njegova karijera dovoljno govori. O njemu sam čuo same pohvale. Uglavnom, gledajući sve to zajedno, ovo je za mene jedno novo iskustvo i jedan novi motiv za ovu moju karijeru.


Kao i brojnim navijačima, tako je i samim reprezentativcima nedavno Svjetsko prvenstvo u sve rjeđim sjećanjima, koja uostalom nisu ni bila pozitivna. Buka oko hrvatske reprezentacije je stišana nakon posljednjeg poteza, smjene izbornika Hrvoja Horvata koji je platio za neuspjeli ulazak u četvrtfinale, a naslijedio ga je Goran Perkovac. Očekivanja simpatizera od reprezentacije su poslovično velika.


– Kada je riječ o minulom Svjetskom prvenstvu, sustav natjecanja je takav da smo mi s jednim porazom otpali od četvrtfinala. Znamo da su naši navijači, pogotovo kada je riječ o rukometnoj reprezentaciji, dosta žustri te im se to nikako nije svidjelo. Međutim, što je, tu je. Sada je došao novi izbornik, ne znam kakvi su njegovi planovi i ne znam kakvu ideju on ima, ali hrvatska reprezentacija je jedna od najjačih na svijetu. Ovo je možda bio jedan mali pad posljednjih godina, ali stvarno mislim da se može vratiti i ponovo osvajati medalje.


Uz spomenuti »mali pad« u obzir valja uzeti i sve širu međunarodnu konkurenciju u kojoj Hrvatska, bez obzira na kvalitetu, ne može samo tako doći na veliko natjecanje i uzeti medalju, kao da je odličje za nju već pripremljeno. Tolike generacije hrvatskih reprezentativaca su kroz desetljeća navikle javnost na uspjehe, no do njih se teško dolazi.


– Naravno da je konkurencija velika i jaka, po onoj »danas svi igraju rukomet«. Tu su recimo standardno, od onih najjačih, Danska, Francuska, ali imamo i taj Island koji se jako digao, Švedska koja raste u posljednjih nekoliko godina, Norveška. Kada je riječ o reprezentacijama, danas u rukometu imamo jedno sedam, osam momčadi koje na svakom prvenstvu idu na medalje, tako da je u borbi za odličja zbilja velika konkurencija.


Klupske obaveze


Već i samim time Slavić, kao i ostali reprezentativci, ima motiv više za što više rada kako bi se mogli nositi s takvom konkurencijom.


– Treba čim više vježbati, a inače, kroz minutažu u klubovima bi se trebalo dolaziti u reprezentaciju. Naravno da nam je sve ovo skupa još jedan motiv da jače radimo kako bismo uzeli tu medalju.


Prije onih reprezentativnih, pred Slavićem su one klupske obaveze u PPD Zagrebu u kojem ostaje do ljeta, prije odlaska u Limoges, koji je nekada asocirao na kvalitetnu košarku, a sada se diči kvalitetnim rukometnim klubom.


– Imam ugovor do kraja sezone. Krenula je Liga prvaka, imamo još tri utakmice. Kreće onda nadmetanje u domaćem Kupu te u play-offu hrvatskog prvenstva, imamo mi još puno toga za odigrati.