ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Kup Krešimira Ćosića

Zadar večeras protiv Cibone traži prolaz u polufinale

Autor:

15.02.2023. 11:54
Zadar večeras protiv Cibone traži prolaz u polufinale

Foto: Mate Komina



Bosco i Cedevita te Šibenka i Furnir jučer su službeno otvorili 32. u nizu izdanje Kupa Krešimira Ćosića, a večeras od 20 sati nakon što svoju četvrtfinalnu obvezu odrade Kvarner 2010 i Dinamo, u bitku za polufinale na parket Draženovog doma upuštaju se Zadar i Cibona. Nepostavljanje nositelja u ždrijebu na što se odlučio ove sezone HKS donio je uistinu raritetan slučaj da se već u četvrtfinalu nađu lanjski finalisti prvenstva, a Cibosi su, spomenimo i to, u osmini finala morali igrati i protiv Splita. Krovna hrvatska košarkaška organizacija s ovim je modelom definitivno išla niz dlaku manjim, slabijim klubovima od kojih će neki dobiti jedinstvenu priliku naći se u polufinalu, možda čak i u finalu, a što se tiče Zadra i Cibone jasno je da će pobjednik tog dvoboja automatski preuzeti breme prvog favorita na svoja leđa.


Treća sreća


Momčad Danijela Jusupa naravno očekuje iznimno teška zadaća, jer igraju protiv najjačeg mogućeg protivnika, koji uz to još ima prednost domaćeg terena, a i tradicija ovosezonskih obračuna ova dva kluba govori kako se Zadrani teško nose sa Zagrepčanima. Samo dvije međusobne utakmice odigrane su između ovih protivnika i obje su otišle na stranu Vukova. U prvoj, odigranoj u sklopu hrvatskog prvenstva još tamo početkom listopada prošle godine, Cibosi su deklasirali Jusupovu družinu s 91:73, dok je i druga, abaligaška na Višnjiku, pripala Sesarovoj momčadi s rezultatom 75:68. Hoće li treća biti sreća za Zadar, pitanje je na koje Jusup još uvijek nema odgovor, ali je zato osvajač tri Krešina kupa otkrio da se u njegovoj svlačionici potajno sanja prolazak do samoga kraja, iako će se dosta toga morati pitati i Cibonu.


– Kup je specifično natjecanje za razliku od onih ligaških. Svaka momčad dolazi s potajnom nadom u što bolji rezultat, što je normalno i što daje draž Kupu. Kao i svi ostali i mi se potajno te skromno nadamo da možemo napraviti dobar rezultat. Radimo na tome – kazao je Jusup koji ne sumnja da će Cibona biti visoko motivirana da obrani naslov osvojen prošle godine na riječkom Zametu.


Virozna centarska linija




– Raspored je ove godine htio da se u četvrtfinalu sastanu Zadar i Cibona. Što se tiče protivnika, mi se više bavimo sa sobom. Vidim da su ovu zadnju utakmicu u HT Premijer ligi bili izuzetno motivirani i pobijedili Bosco. Igraju na domaćem terenu i sigurno da će više nego ostali tražiti, željeti i očekivati da odu do samoga kraja. Kako će se situacija razviti, to ćemo vidjeti – dodao je trener Zadra koji se potom osvrnuo na mnoge poteškoće s rosterom, a posebno je zadnjih dana problematična bila visoka linija, s viroznima Karlom Žganecom i Leonom Šanteljom.


– Imamo problema s virozama. Leon Šantelj je tek izašao iz viroze i nastupio je protiv Zvezde, Karlo Žganec je još uvijek pod temperaturom, a što će biti s njim, ne znam. Što se tiče ostalih igrača, za sada su svi u redu – zaključio je Jusup najavu velikog četvrtfinalnog obračuna u Draženovom domu.



Sesar: Posebna pozornost na Drežnjaku


Branitelj naslova Cibona ove je godine dobila priliku ugostiti Final Eight Krešinog kupa i tako se našla za prsa ispred Zadra i Cedevite Junior koji također imaju »konja za trku« u nastojanju da se domognu najvišeg postolja. Vukovi naravno priželjkuju ponavljanje lanjskog scenarija iz Rijeke, a da bi uopće došli u priliku ući među četiri najbolja morat će preskočiti Jusupovu družinu. Za Sesara nema dileme da njegova momčad nije mogla dobiti težeg protivnika u ovoj fazi natjecanja, a ključ će kao i u prethodnim ogledima biti u pokušaju da se Zadrane svede na mali broj postignutih poena.


– Čeka nas utakmica protiv možda i najjačeg protivnika u ovom dijelu natjecanja. Zadar je kvalitetna momčad koja igra odličnu košarku na veliki broj poena. Igrali smo dvaput međusobno ove sezone i među nama nema nepoznanica. Bez obzira na sjajna izdanja Luke Božića, mislim da je njihov prvi i najstabilniji igrač ipak Dario Drežnjak na kojeg moramo obratiti posebnu pozornost. Sigurno će to biti dobar i zanimljiv susret. Mi smo svi zdravi, spremni i s nestrpljenjem čekamo da krene – kazao je trener Cibone.



Raspored


Četvrtfinale: Šibenka – Furnir 68:55, Bosco – Cedevita J. 87:97, Kvarner 2010 – Dinamo (17 sati), Cibona – Zadar (20 sati).


Polufinale: petak (17 i 20 sati).


Finale: subota (20.15 sati)



Ramljak: Spremni smo na zamke Cibone


Jusupova produžena ruka na parketu, kapetan Marko Ramljak, priželjkuje pravo izdanje svoje momčadi u večerašnjem srazu s Cibosima. Svjestan je krilni igrač Zadra da im je Cibona dvaput uzimala ove sezone mjeru, ali uz pravi pristup u obrani misli da će tom negativnom nizu doći kraj.


– Čeka nas jedna jako teška utakmica. Izgubili smo već dvaput od Cibone i trebat ćemo odigrati puno čvršće nego u tim prethodnim dvobojima. Vjerujem da možemo ovaj put izvući pobjedu, spremni smo na njihove zamke, i uz naše navijače za koje ne sumnjam da će doći idemo pokušat osvojiti trofej koji nosi ime po Zadraninu – kazao je Ramljak.