Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Ogroman uspjeh

Tea Sikirić osmu godinu najbolja svjetska udičarka

Autor: Šime Ćurko

11.02.2023. 14:59
Tea Sikirić osmu godinu najbolja svjetska udičarka

Foto: ŠRC ZUBATAC



Svjetska federacija sportskog ribolova na moru (FIPSM) objavila je godišnju listu najuspješnijih ribolovki, računajući posljednjih pet svjetskih prvenstava. Osmu godinu zaredom na prvom mjestu je Tea Sikirić, članica ŠRD Zubatac.


– Toliko godina u nizu na prvom mjestu je nešto što se ne može opisati riječima, mora se doživjeti. Ljestvicu sam podigla visoko i mislim da će ovaj uspjeh biti teško dostići, tako da mogu reći da je ovo za povijest. Hvala svima na čestitkama, kao i svima koji su mi pomogli u ovih 23 godine, koliko se natječem u sportskom ribolovu da bih postizala ovakve vrhunske rezultate i ostala u svjetskom vrhu – ističe Sikirić i dodaje:


– Biti najbolja u razredu, u školi nije lako, i mnogi u tome ne uspiju, biti najbolja u nečemu, može se rijetko tko pohvaliti, a biti najbolja na svijetu u sportu kojim se baviš je nešto posebno, ogroman uspjeh.




Prvi put od kada se natječe Sikirić (djevojački Radil), koja je karijeru počela u crikveničkom Arbunu, uspjela je u jednoj godini pobijediti na sve tri zarine natjecanja u Hrvatskoj, odnosno na županijskom, na međužupanijskom i na državnom prvenstvu, dok je na svjetskom prvenstvu bila četvrta u pojedinačnoj konkurenciji. Prema bodovima, najbolja je seniorka u sportskom ribolovu u Hrvatskoj za 2022. godinu. Prošle godine na Sportskom učilištu u Zagrebu uspješno je položila sve ispite i postala trenerica u udičarenju.


– Prošlu godinu ću pamtit i po tome što je moj suprug Marko osvojio prvo mjesto na državnom prvenstvu u sportskom ribolovu iz broda, i što smo napokon uspjeli u istoj godini postanemo državni prvaci. Mislim da smo jedni od rijetkih koji su u istom sportu, svatko u svojoj kategoriji i svjetski prvaci u ribolovu, Marko je svjetski prvak u pojedinačnoj konkurenciji postao 2017. godine, a ja 2007. i 2015. godine – zaključila je Sikirić koju ove godine očekuje Svjetsko prvenstvo u Italiji.



Ardena Bajlo na 18. mjestu


Druga na listi FIPSM-a je još jedna Hrvatica, Marina Mavrinac Matulja svjetska prvakinja iz 2021. godine. Kad je riječ o ostalim Zadrankama Ardena Bajlo je na 18. mjestu, Estera Bajlo je 42., Nikolina Kotlar 73., a Ela Galzina 101. U ukupnom plasmanu država Hrvatska je među 22 nacije na sedmom mjestu.