Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SP u Kataru

Utakmica na Khalifi vjerojatno će donijeti posljednji ples kapetana Vatrenih na svjetskim prvenstvima

Autor: Zlatko Horvat

17.12.2022. 07:10
Utakmica na Khalifi vjerojatno će donijeti posljednji ples kapetana Vatrenih na svjetskim prvenstvima

Foto: Luka Modrić/Foto REUTERS

Za četiri godine hrvatski kapetan će imati 41 godinu i teško je vjerovati kako će nastupiti i na svom petom mundijalu, koji će se 2026. održati u Meksiku, SAD-u i Kanadi



 DOHA Ispred reprezentacija Hrvatske i Maroka (16 sati) jedina je utakmica Svjetskog prvenstva u kojoj niti jedna momčad ne želi sudjelovati – susret za broncu. Polufinalni porazi slomili su oba tabora, suze su tekle u obje svlačionice, no sada valja podignuti glavu, pronaći motiv i pokušati osvojiti treće mjesto.


Hrvatska je do sada osvojila dvije medalje na svjetskim prvenstvima, rusko srebro i francusku broncu, dok je Maroko samim ulaskom u polufinale napravio najveći uspjeh svog, ali i afričkog nogometa.


Vatreni su do borbe za broncu stigli bez pobjede unutar 90 minuta u fazi na ispadanje te samo jednim trijumfom na turniru. U 2. kolu porazili su Kanadu (4:1), a u skupini još remizirali s Marokom (0:0) i Belgijom (0:0). Japan i Brazil smo prošli nakon izvođenja jedanaesteraca, dok je Argentina u polufinalu slavila s 3:0. U šest susreta Vatreni su postigli šest golova pri čemu četiri u Kanadi te primili šest.




Maroko se pokazao kao vrlo tvrda ekipa, koja ne prima i ne daje puno golova. Na putu do susreta za broncu nisu primili gol od Hrvatske (0:0), Belgije (2:0), Španjolske (0:0), Portugala (1:0), a Španjolci im nisu uspjeli zabiti niti u raspucavanju, gdje su promašili tri jedanaesterca. Probili su ih tek Francuzi u polufinalu s dva gola (T. Hernandez i Kolo Mouani). U šest susreta zabili su pet, a primili tri gola.


U oba sastava ima dosta problema s ozljedama i umorom igrača. Regragui je maksimalno riskirao protiv Francuske i ostao bez tri ozlijeđena igrača – Noussaira Mazraouia, Romaina Saissa i Nayefa Aguerda. Kapetan Saiss sigurno neće igrati, Aguerd ima problema s bedrom, a Mazraoui s kukom. Zanimljivo, Maroko na osam od zadnjih deset utakmica nije primio gol.


Današnji ogled na Khalifi po svemu sudeći bit će i posljednji susret Luke Modrića na svjetskim prvenstvima. Bit će to njegov 18. nastup na četiri World Cupa. Za četiri godine hrvatski kapetan će imati 41 godinu i teško je vjerovati kako će nastupiti i na svom petom mundijalu, koji će se 2026. održati u Meksiku, SAD-u i Kanadi.


– Bit će mi teško, ali na njemu je odluka. Cijeli svijet ga poštuje, bilo bi lijepo da nastavi – poručio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić, priželjkujući Modrićev nastup barem na završnici Lige nacija iduće godine. Ili još bolje, na EURO-u u ljeto 2024.


Dodajmo i kako niti jedna od 19 prethodnih utakmica za treće mjesto nije odlučena nakon raspucavanja s bijele točke, a samo je jedna riješena u produžecima – Francuzi su slavili protiv Belgije 1986. s 4:2 nakon produžetaka.


Osam od posljednjih 10 nokaut utakmica Hrvatske na velikim turnirima otišlo je u produžetke, pri čemu pet na jedanaesterce. Sve četiri utakmice na jedanaesterce na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je dobila (Danska, Rusija, Japan, Brazil).