Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ABA LIGA

Božić i društvo laganom rabotom do sedme pobjede

Autor:

16.12.2022. 21:51
Božić i društvo laganom rabotom do sedme pobjede

Foto: Mate Komina



Kad je u pitanju abaligaški itinerar navijači Zadra nimalo ne moraju biti zabrinuti jer njihovi ljubimci ove sezone shvaćaju ovo natjecanje iznimno ozbiljno, a pokazali su to i u srazu 11. kola protiv skopskog MZT-a odigranom večeras u Krešinom domu.


Nova odlična izvedba igrača pod vodstvom Danijela Jusupa za glatku pobjedu, već sedmu ovosezonsku u regionalnoj ligi. Makedonci nisu imali ni miligrama šanse protiv rastrčanih, skočnih i borbenih Zadrana koji su na najbolji mogući način isprali gorak okus poraza u prethodnoj utakmici kod Šibenke na Baldekinu.


Od početka pa do kraja dvoboja momci u plavim dresovima predvođeni nezaustavljivim Lukom Božićem dominirali su terenom i zasluženo upisali novi uspjeh koji ih drži i dalje jako visoko u ukupnom poretku.


Furiozni uvod




Odigrali su Jusupovi igrači uvodnih sedam minuta kao iz udžbenika. Gosti su bili tek promatrači u tom početnom razdoblju i Zadar je na krilima Žganeca i Ramljaka uz dirigentsku palicu Božića to obilato iskoristio, pobjegavši na visokih plus 13 (18:5).


Ipak, prerano je bilo za slavlje, a potvrdit će to opuštanje pred kraj prve dionice koje je MZT naplatio trima otvorenim tricama iz ruku Damjana Stojanovskog i Strahinje Mićovića i tako se primaknuo domaćinu na samo dva posjeda zaostatka (22:16). No, Jusup je potom mudro pozvao minutu odmora i u završnih 60 sekundi prve četvrtine njegovi su igrači ponovno uzletjeli na spomenutih 13 viška (29:16).


Ovog puta sva je zasluga pripala Božiću koji je samo nastavio ono što je marljivo radio od podbacivanja lopte s centra. Učinak Bjeloravca u početnih 10 minuta bio je uistinu impresivan, ubacio je devet poena, uhvatio šest lopti i podijelio tri asistencije te je već u ranoj fazi bilo jasno Makedoncima da će se teško uspjeti nametnuti protivniku ako njegov najbolji igrač bude u takvom elementu.


No, Božić nije nimalo posustao u drugoj dionici, dapače, podigao je za još jednu oktavu svoju igru i u ekspresnom roku pogurao svoje do 20 koševa viška (42:22). Ključ tog velikog vodstva nakon proteka 15 minuta igre treba tražiti u odličnoj kontroli skoka domaćeg sastava, ali i u munjevitoj transformaciji prema naprijed nakon uhvaćene lopte.


U toj tranziciji MZT se doslovno pogubio, a zadarske trice su pljuštale sa svih strana. Tako je dalekometni ubačaj Lakića donio prednost od 20 koševa, a malo kasnije Drežnjak i Šantelj odvode Makedonce do ruba provalije (49:24).


Srećom po goste dogodilo im se poluvrijeme na koje su otišli s još neloših 22 minusa (57:35), u protivnom mogli su doživjeti potpunu katastrofu, a koliko je bila lepršava igra Zadra u početnih 20 minuta potvrdit će potpuna nadmoć u svim statističkim kategorijama, posebno u skok igri s 24 naprema 12 skokova MZT-a, kao i u broju asistencija (14-5).


Buđenje gostiju


Shvatili su gosti da se u nastavku jednostavno moraju pokazati u puno boljem svjetlu i bili su na pravom tragu početkom treće četvrtine kada su 10:2 serijom donijeli prve brige na lice zadarskih navijača.


Tih “samo” 14 viška (59:45) zabrinulu je i Jusupa koji je odmah reagirao minutom odmora, a to je bio znak da se razbude oni najiskusniji poput Ramljaka, Žganeca i Božića koji su 180 sekundi prije konca treće četvrtine vratili rezultatske postavke iz prvog poluvremena (71:49) i tako primirili vrlo motivirani u nastavku sastav iz Skoplja.


Zaliha od 20-ak poena pokazala se sasvim dostatnom za završni čin ove utakmice, a domaćim košarkašima finiširanje posla nije bilo teško odraditi jer se i MZT već bio pomirio s činjenicom da će bodove vrijedne opstanka ipak morati tražiti negdje drugdje.


Zadrane je kao i obično u regionalnom natjecanju predvodio Božić koji je odradio novu utakmicu za čistu desetku i ukupnu valorizaciju 46. Ubacio je Bjelovarac 27 koševa uz 10 skokova i sedam asistencija, dok je veliku pomoć imao u Žganecu i Ramljaku koji su svaki dodali po 16 poena. Kod MZT-a Mićović je prednjačio s 22 ubačaja.