Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ABA liga

Zadar na domaćem terenu izgubio od Zvezde

Autor: Paulo Sarić

12.02.2023. 19:33
Zadar na domaćem terenu izgubio od Zvezde

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra nisu uspjeli na domaćem terenu ponoviti veliki podvig iz Beograda s početka studenoga. Crvena zvezda je u nedjelju bila na razini te je u susretu 19. kola AdmiralBet ABA lige lakoćom svladala Jusupove trupe rezultatom 76:95. Financijskim problemima izmučeni i neigranjem Karla Žganeca oslabljeni Zadrani nisu uspjeli parirati moćnoj beogradskoj družini koja je nakon početnog ispitivanja snaga u drugoj dionici »uhvatila radnu temperaturu« i bez puno muke odnijela oba boda iz Donatovog grada.


Nada na otvaranju


Koliki je interes u »Gradu košarke« vladao za nedjeljnu utakmicu zorno otkrivaju slike nastale ispred Krešinog doma nekoliko minuta prije 17 sati. Dok su se njihovi ljubimci spremali za početno podbacivanje, više stotina Zadrana još je uvijek tražilo dragocjeni papirić koji bi im osigurao mjesto na tribinama. I dok su oni pokušavali kupiti ulaznicu, a sretniji među njima taman prolazili rigoroznu zaštitarsku kontrolu, na parketu je vladala žestoka sportska borba dvaju povijesnih rivala. Neupućeni promatrač bi u početnim minutama teško mogao razaznati tko tu igra Euroligu, a tko jedva spaja kraj s krajem, jer je Zadar čvrstom obranom na otvaranju susreta stavio »Crveno-bijele« u okvire u kojima ih je mogao kontrolirati. Luka Božić i Dario Drežnjak su očekivano preuzeli napadački teret na svoja pleća, a kontrola skoka, jedan od osnovnih preduvjeta uspjeha, bila je na potrebnoj razini, pa se gotovo čitavu prvu četvrtinu igralo koš na koš. Dvije vezane trice Luce Vildoze i Filipa Petruševa, nadograđene košem Luke Mitrovića, nakratko su odvele goste na dva posjeda prednosti, no odgovor je brzo stigao pa je za novo odvajanje srbijanskog sastava trebalo sačekati previd suca Damira Javora koji je Facundu Campazzu, valjda na renome, dao koš i dodatno slobodno bacanje, premda tek minutu ranije i čišću situaciju nije svirao na Drežnjaku. Nisu Zadrani dozvolili da ih to pokoleba te su odgovorili s linije slobodnih bacanja za otvorenih 18:22 uoči početka druge dionice.


Crveno-bijeli uragan


A tada je krenulo. Branko Lazić je tricom iz polukontre pokrenuo, a Nemanja Nedović na isti način zaključio seriju Zvezde 0:9. Posebno valja istaknuti rolu Campazza koji je agresivnom obranom davao defenzivni ton svojoj momčadi. Izgledalo je na trenutke da nevisoki Argentinac – sam čuva dvojicu, pa su Zadrani za svaki poen trebali dobrano »krvariti«. Antonio Jordano je ubacio tricu, Božić i Drežnjak su dodali po polaganje svaki, no žestoki ritam Beograđana se nije dao pratiti. Prednjačio je protom Nedović koji je pogađao iz svih situacija i sa svih udaljenosti. S poludistance, ispod koša uz prekršaj, sa sedam metara. Stoga je idući pogled na semafor nekoliko minuta prije odlaska u svlačionice davao potpuno drugačiju sliku. Neugodnih minus 21 (25:46). Pet dalekometnih ubačaja beogradskog sastava trasiralo je put, ali je euroligaška obrana bila ta koja je napravila razliku i rashladila užarenu atmosferu u Krešinom domu. Kada je Crvena zvezda ubacila u brzinu više, Zadar je malo toga mogao napraviti. Pogotovo ne bez svog startnog centra Karla Žganeca i s viroznim Leonom Šanteljem, te uz loš postotak šuta za tri poena (2-9). Stoga je prilazak na 31:47 uoči velikog odmora bio tek mala plava kap unutar crveno-bijelog mora.


Sudački »satovi ljubavi«




Približio je, doduše, Luka Božić Zadrane na minus 14 na samom otvaranju nastavka, no dvije trice Ognjena Dobrića i Campazza učas su vratili goste natrag na okruglih plus 20. Svoj agresivnosti i želji unatoč, Jusupove trupe nisu uspjele ozbiljnije ugroziti dobro podmazani beogradski košarkaški stroj pa je utakmica brzo upala u rezultatsku kolotečinu koju bi, tek tu i tamo, razdrmala pokoja domaća trica ili dvojbena odluka sudaca, »zapalivši« okupljeno mnoštvo. Jednu takvu situaciju inicirao je dalekometni ubačaj Jordana za 43:58, a da je dvadesetak sekundi kasnije precizan bio i Sani Čampara, dojam je da bi dvorana »proključala«. Lopta je ipak zapela na obruču, da bi poklopac s »vrelog lonca« novim dvjema tricama uskoro skinuo Dobrić. S obzirom na to da je sama košarka teško mogla donijeti previše drame, za novo »kuhanje emocija« pobrinula se sudačka trojka koja je svojim odlukama u par navrata izazvala revolt publike koji će vrlo vjerojatno biti plaćen novim paprenim kaznama. Jer, ono protiv Borca je bila mlaka kamilica za jučerašnje »satove ljubavi«.


Kontrola ritma


U posljednju dionicu se ušlo s 56:73 za Crvenu zvezdu koja je u četvrtoj četvrtini mirno kontrolirala rezultat. I bez pomoći Stefana Lazarevića koji se ozlijedio u posljednjim trenucima druge dionice, aktualni prvaci u tren bi ugasili svaku iskru koju bi zapalili Božić, Drežnjak ili Jordano. Na tricu Čampare odgovorio je Nedović, na polaganje Arijana Lakića zakucavanjem Dalibor Ilić, pa smo do kraja gledali rutinsko odrađivanje posla gostujućeg sastava koji je s rezervama mirno priveo utakmicu kraju i stigao do još jednog uvjerljivog trijumfa na regionalnim parketima. Četvoricu dvoznamenkastih u redovima pobjedničkog sastava predvodio je Nemanja Nedović s 29 poena, a pratio ga je Luka Mitrović s 12 koševa, dok je najefikasniji među domaćim košarkašima bio Luka Božić koji je susret završio s 25 poena, osam skokova i tri asistencije.


ZADAR 76 – C. ZVEZDA 95


(18:22, 13:25, 25:26, 20:22)


ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja: 6000. Suci: Matej Bolthauzer, Damir Javor i Nermin Nikšić.


ZADAR: Davis, Jordano 16, Klarica 3, Sikirić, Čampara 3, Matulina, Njegovan, Lakić 6, Drežnjak 21, Božić 25, Ramljak, Šantelj 2. Trener: Danijel Jusup.


C. ZVEZDA: Vildoza 8, Lazarević, Campazzo 10, Mitrović 13, Lazić 3, Martin 2, Dobrić 12, Ivanović 3, Ilić 6, Nedović 29, Petrušev 8, Bentil 1. Trener: Duško Ivanović.


Šut za dva: Zadar 19-34 (56 %); C. zvezda 18-27 (67 %).


Šut za tri: Zadar 7-23 (30 %); C. zvezda 15-26 (58 %).


Sl. bacanja: Zadar 17-22 (77 %); C. zvezda 14-18 (78 %).


Skokovi: Zadar 27 (19 + 8); C. zvezda 27 (25 + 2).


Foto


Zadar - Crvena zvezda


avatar

Snimio: Mate Komina


12.02.2023. 19:42






































Galerija

Foto: Mate Komina