Srijeda, 22. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nije tako teško

Četiri načina kako održati vitku liniju tijekom blagdana

Autor: Mija Dropuljić

17.12.2022. 07:49
Četiri načina kako održati vitku liniju tijekom blagdana

Foto: iStock

Kakvi god bili vaši planovi, velika je vjerojatnost da ćete uživati u nekim od svojih omiljenih svečanih slastica, jela i koktelaAko to već niste učinili, vjerojatno planirate nekoliko ugodnih blagdanskih večeri, odlazak na zabavu ili dvije i provođenje prijeko potrebnog vremena s prijateljima i voljenima.


Kakvi god bili vaši planovi, velika je vjerojatnost da ćete uživati u nekim od svojih omiljenih svečanih slastica, jela i koktela. Iako vam ova hrana i piće mogu pomoći da zimska sezona bude posebno lijepa i ugodna, takav ritam također može dodati tjeskobu ako pokušavate ispuniti određene zdravstvene ciljeve, postići ili održati vitko tijelo tijekom praznika.


Ako želite saznati kako se još uvijek možete prepustiti ovom razdoblju godine i pritom ostati na pravom putu prema svojim ciljevima mršavljenja, uzite u obzir sljedeće savjete.


Slijedite pravilo 80/20
Nije praktično nekome reći da preskoči svoje omiljene blagdanske poslastice ili izbjegava svoja omiljena svečana jela usred blagdanske sezone. Ne samo da ovo nije realno, nego jednostavno nije ni zabavno. Umjesto toga, možete isprobati nešto poput pravila 80/20.


Pravilo 80/20 znači da se 80% vremena usredotočite na pridržavanje svog obrasca zdrave prehrane cjelovitih žitarica, nemasnih proteina, voća, povrća i zdravih masnoća, a 20% vremena dopuštate onu visokokaloričnu hranu, poput peciva, kremastih predjela i svih vaših omiljenih blagdanskih pića.


Ispunite svaki obrok proteinima


Zbog svih slatkih deserata, blagdanskog kruha i ukusnih blagdanskih pića, ovo doba godine može biti jako bogato ugljikohidratima. Zbog toga se preporučuje fokusiranje na proteine kad god možete.


To je zato što su proteini neophodni za brže osjećanje sitosti i dulje zadržavanje sitosti. Dakle, za doručak dodajte jaja, nemasno meso ili grčki jogurt. Jedite nemasni komad govedine, ribe ili peradi za obroke.


Pijte dovoljno vode


Voda vas ne čini mršavima, ali tekućina vam pomaže da se osjećate sitije, što može pomoći u upravljanju veličinama porcija u obrocima. Kako biste ostali hidratizirani tijekom praznika, preporučuje se vodu, sok, voće i povrće s visokim udjelom vode i ograničavanje unosa gaziranih pića i alkohola koji će vas samo još više dehidrirati.


Pronađite aktivnost u kojoj uživate


Iako to tehnički nije navika povezana s jelom ili pićem, još jedna važna praksa koju treba usvojiti oko praznika jest osigurati da odvojite malo vremena za sudjelovanje u nekom obliku fizičkog kretanja, i to onom u kojem uživate. 


Stvarnost je da ćemo svi jesti malo više tijekom ove sezone, i to je u redu, ali ključno je i dalje trošiti kalorije. Ne samo da ćete tako biti u formi tijekom praznika, nego ćete vjerojatno imati i više energije i osjećati se bolje.