ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

njam!

Recept za savršeno mekane đumbirke ili ginger bread kekse koje obožavamo

Autor: Sanda Milinković

21.12.2022. 08:10
Recept za savršeno mekane đumbirke ili ginger bread kekse koje obožavamo

Foto: iStock

Mogu poslužiti i kao odličan božićni poklon dragim osobama



Jednostavan recept omiljene blagdanske poslastice savršen je za uživanje uz kavu ili omiljeni topli napitak. Đumbirke ili ginger bread kekse možete izraditi i ukrasiti s djecom, a mogu poslužiti i kao odličan božićni poklon dragim osobama.


Sastojci


  • 350 g glatkog brašna
  • 1 čajna žlica sode bikarbone
  • 2 čajna žlica đumbira
  • 1 čajna žlica cimeta
  • 125 g maslaca
  • 175 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 4 čajne žlice meda

Za dekoraciju su vam potrebne boje, malo mašte i detalji po želji.


Priprema


Umiješajte brašno, sodu bikarbonu, đumbir i cimet pa smiksajte. Zatim dodajte maslac i miksajte dok smjesa ne postigne teksturu nalik na krušne mrvice.




U posebnu zdjelu lagano umiješajte jaje i med pa miksajte dok se ne stope.


Umiješajte sve zajedno i sjedinite pa zatim izvadite tijesto, mijesite dok ne postane glatko pa umotajte u foliju i ostavite da se hladi u hladnjaku petnaestak minuta.


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite dva lima za pečenje s papirom.


Tijesto izvaljajte na visinu od pola centimetra na lagano pobrašnjenoj površini. Pomoću kalupa, oblikujte medenjake i slažite ih na lim za pečenje.


Pecite 12-15 minuta dok ne postanu svijetlo smeđe boje i ostavite desetak minuta da se ohlade. Nakon što se ohlade, poigrajte se ukrašavanjem, piše BBC Food.