Foto: Pexels
Umjerena konzumacija može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara tijekom života
Svake godine u svijetu ima više od 12,2 milijuna novih moždanih udara, prema Svjetskoj organizaciji za moždani udar, a jedna od četiri osobe starije od 25 godina doživjet će moždani udar tijekom života.
Za ljubitelje vina, istraživanje objavljeno u listopadu u časopisu Neurology otkrilo je da je umjerena konzumacija vina – ali ne piva, likera ili drugih alkoholnih pića – povezana sa smanjenim rizikom od moždanog udara.
Istraživači su otkrili da je umjereni unos alkohola povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara, osobito u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi.
Sve u svemu, nalazi istraživanja pridodaju postojećim dokazima da niska do umjerena konzumacija vina može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava. Također naglašava različite zdravstvene učinke vina, piva i žestokih pića.
Koristeći podatke iz INTERSTROKE analize, koja ispituje višestruke čimbenike rizika za moždani udar u 32 zemlje, autori su analizirali izjave o konzumaciji alkohola za gotovo 26.000 pojedinaca, od kojih je oko polovica imala moždani udar.
Nakon razvrstavanja sudionika prema vrsti konzumiranog alkohola (pivo, vino, liker ili drugo) i tjednoj konzumaciji (niska, umjerena ili visoka), istraživači su kontrolirali druge čimbenike rizika, kao što su visoki krvni tlak, pušenje, dijabetes, prehrana i tjelesna aktivnost.
Zatim su otkrili povezanost između navika pijenja i rizika od moždanog udara.
Konkretno, povezanost između konzumacije vina i smanjene učestalosti moždanog udara.
Točnije, ljudi koji su pili velike količine vina, a posebno oni koji su pili prekomjerno, tj. pili više od pet pića dnevno barem jednom mjesečno, nisu imali nikakve zdravstvene koristi.
Glavni autor istraživanja Andrew Smyth, profesor kliničke epidemiologije na Sveučilištu Galway, rekao je:
“Iako istraživači nisu odredili idealan broj čaša za smanjenje rizika od moždanog udara, uzorak sugerira da najniža kategorija unosa vina ima najmanji rizik.”
Što se tiče mogućih razloga za smanjenje rizika, oni bi mogli biti povezani s činjenicom da vino sadrži tvari poput polifenola, kojih nema u istoj mjeri u drugim vrstama alkoholnih pića.
Iako su otkrića potencijalno ohrabrujuća za vinopije, istraživači upozoravaju da ne donose nikakve konačne zaključke.
Zapravo, naglašavaju da je dobro piti umjereno, bez obzira na razlog očigledne dobrobiti vina, i iznad svega izbjegavati prekomjerno pijenje.
najnovije
najčitanije
Županija
u povljani
PROJEKT VRIJEDAN 55 MILIJUNA EURA: Na Pagu otvoren camping resort s pet zvjezdica
Zadar
GLAZBENA VEČER
U Zadar stiže impresivna Koncertna večer Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Zagreb
Hrvatska
POSTIZBORNE NEDOUMICE
Nova opcija u pregovorima o Vladi: Penava bi s oporbom mogao postati predsjednik Sabora
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Županija
POTPORE
Dodijeljene su potpore Turističke zajednice Zadarske županije, evo tko je dobio sredstva
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV