Četvrtak, 23. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mračna strana

Znanstvenici su utvrdili da nas ljubav doslovno opija: Oksitocin ima iste učinke kao i alkohol

Autor: Šarlota Brnčić

07.01.2023. 07:22
Znanstvenici su utvrdili da nas ljubav doslovno opija: Oksitocin ima iste učinke kao i alkohol

Foto: Pexels

Mogu djelovati na vrlo sličan način na ljudski mozakHormon ljubavi, oksitocin, čini nas umiljatim i empatičnima, ali i agresivnima i arogantnima.


To su izjavili istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu, koji u istraživanju pokazuju kako dvije tvari – oksitocin i alkohol – mogu djelovati na vrlo sličan način na ljudski mozak.


U praksi, toliko hvaljeni “hormon ljubavi” ima mračnu stranu za nas.
Ono što se do sada znalo o oksitocinu, neuropeptidu koji se proizvodi u hipotalamusu, jest da općenito igra važnu ulogu u rađanju djeteta, u stvaranju majčinskih veza i romantičnih odnosa te je bitan u određivanju naših društvenih interakcija.


U praksi, s oksitocinom smo altruističniji, velikodušniji i puni povjerenja, a ujedno su inhibirani strah, tjeskoba i stres.


Ono što su engleski znanstvenici učinili jest ispitati rezultate nekih prethodnih istraživanja, koji su zajedno analizirala cerebralni utjecaj alkohola i oksitocina, otkrivajući da oba spoja mogu djelovati na limbičke i prefrontalne kortikalne strukture, povećavajući prijenos gama-aminobutirne kiseline.


Što to znači? Da s oksitocinom imate potencijal za agresiju i prepotentnost kao kod pića.


To su ” neuralni sklopovi koji kontroliraju kako percipiramo stres ili tjeskobu, osobito u društvenim situacijama, kao što su intervjui ili kada moramo pozvati nekoga tko nam se sviđa “, objašnjava Ian Mitchell, jedan od autora.


Ukratko, čini se da čak i oksitocin koji se daje kao sprej za nos uzrokuje učinak sličan alkoholu, kažu istraživači, koji međutim preporučuju da se ne pribjegava takvim sredstvima u suočavanju s teškim trenucima.