Srijeda, 22. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

financijska potpora

Za Hrvate u BiH 4,5 milijuna kuna

Autor: Hina

19.12.2022. 18:15
Za Hrvate u BiH 4,5 milijuna kuna

Foto: PexelsSredišnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje uručio je u ponedjeljak 55 ugovora o dodjeli financijske potpore Hrvatima u BiH, vrijednih 4,5 milijuna kuna, a državni tajnik Gordan Hanžek rekao je da Hrvatska time pomaže susjednoj zemlji kojoj još nisu dostupni EU fondovi.


Ukupno 55 korisnika, uključujući škole, gradove, općine, župe, domove zdravlja i udruge civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, potpisali su Ugovor o dodjeli financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života.


„Znamo koliko je to bitno hrvatskom narodu u BiH kojem još nisu otvoreni EU fondovi, te isto tako znamo da je danas bez njih jako teško realizirati projekte. Ovim činom pokušavamo pomoći našem narodu da ostane u svojim kućama i na svojim gospodarstvima”, rekao je Hanžek.
Ukupna vrijednost ugovora iznosi 4,5 milijuna kuna, ali za sljedeću se godinu planiraju novi ugovori u većem iznosu.


„Projekt pomoći podijeljen je na četiri dijela: pomoć jedinicama lokalne samouprave, pomoć sektorima obrazovanja i zdravstva, pomoć gospodarstvenicima te pomoć udrugama civilnog društva koje djeluju na raznim poljima”, dodao je državni tajnik.


“U budućnosti ćemo teško jedni bez drugih”


Godina na izmaku bila je turbulentna za Hrvate u susjednoj zemlji, koja je nedavno dobila status kandidatkinje za ulazak u EU, naglasio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.


„Drago mi je da ovakvi programi realiziraju kako bi stvorili bolje uvjete u svakodnevnom životu, za naše OPG-ove, za rješavanje infrastrukture, za pomoć u procesu obrazovanja ili novu opremu u školstvu”, kazao je Milas.


Milas dodaje da Hrvatska ni u jednom trenutku nije zaboravila na BiH te joj pomaže da omogući kvalitetniji život svim narodima koji u njoj žive.


„Imamo zajedničku prošlost i sadašnjost, a i u budućnosti ćemo teško jedni bez drugih”, istaknuo je.


Među potpisnicima ugovora je i Grad Livno koji je dobio je 100 tisuća kuna za rekonstrukciju krovišta Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, područna škola Zabrišće, kazao je gradonačelnik Darko Čondrić.


„Radi se o važnom projektu za školstvo, zgrada je u lošem stanju. Planiramo utrošiti vlastita sredstva, a sredstva Središnjeg državnog ureda će nam definitivno dobro doći”, rekao je Čondrić.