Četvrtak, 30. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Projekt velike važnosti

U Kalima otvorena nova i moderna ribarnica

Autor: Vesna Benić

02.02.2023. 12:22
U Kalima otvorena nova i moderna ribarnica

Foto: Vesna Benić

Danas se u mjestu Kali održalo predstavljanje i završna konferencija EU projekta „Nabava i postavljanje montažne ribarnice u Kalima“. Završna konferencija održala se na otvorenom prostoru pored novog prometnog kružnog toka u uvali Batalaža, gdje je nedavno Ribarnica i postavljena. Na svečanom otvorenju uz mještane bio je i načelnik Općine Bruno Mišlov, Petar Kolega viši suradnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kali, Duško Vidov predsjednik Općinskog vijeća, Ina Kolega direktorica TZ Općine Kali, Nina Mrkonja voditeljica LAGUR-a plodovi i mora i Nikolina Kolega administrator, Valentina Grzunov administrator Općine Kali, Mirko Ivoš vlasnik ribarskog broda Ivoš , Tino Kurtin komunalni redar i drugi.


Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 44 tisuće eura, a 100 posto je financiran iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem Natječaja LAGUR-a Plodovi mora. Nova montažna ribarnica sa svom tehničkom opremom za očuvanje hladnog lanca te kvalitetom doprinijet će prepoznatljivosti brenda Kali kao najribarskijeg mjesta na Jadranu.


– Ovaj projekt od izuzetne je važnosti za unaprjeđenje usluge prodaje ribe u Kalima jer naša postojeća općinska ribarnica koja se nalazi na Trgu Marnjiva posjeduje minimalnu tehničku opremu za prodaju ribe, bez prodajnog pulta, od inox čelika, bez frižidera, ledomata ili rashladne komore, a nova montažna Ribarnica sadrži svu potrebnu rashladnu opremu za čuvanje ribe i plodova mora na niskoj temperaturi, a priključena je na komunalne instalacije struje, vodovoda i odvodnje, obrazložio je Petar Kolega, viši suradnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kali.

Montažni prenosivi kiosk tlocrtne je površine 12 m2, vanjskih tlocrtnih dimenzija: 4,66 m x 2,56 m. Cijena kioska s opremom iznosi 290 tisuća kuna, ili 38,5 tisuća eura. Uz montažnu konstrukciju kiosk uključuje vanjsku stolariju, elektroinstalacije, tendu i klima uređaj. Unutarnja oprema uključuje vitrinu za prodaju ribe, rashlad s dvoje vrata i agregatom, inox ploču, inox masku, digitalnu vagu, inox kuke, sudoper, bojler, slavinu, ledomat, zamrzivač, policu i garderobni pvc ormar.


– Ribarnica se nalazi na lokaciji koja je prometno vrlo lako dostupna kupcima, na kružnom je toku četiriju važnijih nerazvrstanih cesta koje povezuju udaljene dijelove naselja, od kojih jedna direktno izlazi na državnu cestu D110, objašnjava Kolega te dodaje, kako će novom montažnom ribarnicom upravljati HRIPA d.o.o. za komunalnu djelatnost, u 100% vlasništvu Općine. Ribarnicu u Kalima koristit će registrirani obrtnici i lokalni ribari koji će od komunalnog poduzeća uzimati prodajni pult ribarnice u kratkoročni najam.
Dugoročna svrha projekta „Nabava i postavljanje montažne ribarnice u Kalima“ je povećanje dostupnosti svježe lokalne ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture na području Općine Kali te pronalaženje novih modela i kanala suradnje u svrhu povezivanja ribara s kupcima. Provedba projekta doprinijet će zaštiti zdravlja i sigurnosti potrošača i smanjiti crno tržište prodaje ribe. Na taj način povećat će se konzumacija lokalne svježe ribe, ne samo od mještana već i gostiju i turista.


Projekt „Nabava i postavljanje montažne ribarnice u Kalima“ utjecat će na područje LAGUR-a na način da će se otvaranjem novih prodajnih mjesta i promotivnim aktivnostima doprinijeti očuvanju i oživljavanju ribarske tradicije što će pozitivno djelovati na razvoj navedenog sektora. Stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta direktno će se pozitivno utjecati na smanjenje stalne depopulacije područja posebno odlaskom mladih i obrazovanijih stanovnika.