Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

čežnja za domovinom

Kako je Božidar Vidaković iz Kožina otišao u nepoznat, surov svijet

Autor: Jana Šolman

15.12.2022. 17:09
Kako je Božidar Vidaković iz Kožina otišao u nepoznat, surov svijet

Foto: HAVC



Zadarski slikar i filmaš Luka Klapan donosi nam još jedan kratkometražni dokumentarni film znakovitog naslova »Restaurator«, čije se prikazivanje održalo sinoć u Ogranku Matice hrvatske u Zadru.


Izreka »Sam svoj majstor« najbolje opisuje ovog filmaša koji snima, montira i režira svoje filmove suvremenih društvenih i etnografskih tema, a od kada je snimio svoj prvi eksperimentalni film »San«, realizirao je više kratkih filmova koji su prikazani na brojnim međunarodnim festivalima.


Klapanov novi kratkometražni film tematizira bijeg od siromaštva i traganje za boljim životom. Njegov glavni lik Božidar Vidaković odlazi iz rodnog Kožina te ostavlja za sobom svoju mnogobrojnu obitelj. Četrdesetak godina živi u New Yorku gdje radi za talijansku tvrtku koja se bavi restauracijom sakralnih objekata, a nakon povratka u rodno mjesto nastavlja raditi ono u čemu je najbolji.




– Ideja za snimanje filma rodila se nakon što sam osobno upoznao Božidara Vidakovića kao svestranog čovjeka. On mi je razgovorom o sebi pružio dosta zanimljivih informacija iz različitih etapa svoga životnog puta, a izrazito me zainteresirala njegova angažiranost oko restauriranja ovdašnjih crkvi.


Nakon izvjesnog vremena i poznanstva s njim želio sam i sam sudjelovati, promatrati te filmski dokumentirati njegov osobni rad, kazao je tvorac filma Klapan te dodao da je njegovo filmsko dokumentiranje izrazito važno jer je riječ o pojedincu i njegovim sposobnostima koje su kao društvena pojava itekako bitne, a samim time i vrijedne pažnje.


Zvijezda večeri i samog filma Božidar Vidaković emotivno je opisao kako se osjećao pri odlasku iz svojega doma u nepoznati svijet.


– Kada sam živio i radio u New Yorku, često sam čeznuo za svojom domovinom i svojim rodnim krajem. Moje srce me uvijek vuklo nazad, zaista nije lako biti u tuđoj zemlji gdje te uvijek gledaju kao stranca. Bio sam potpuno sam, bez oca i majke, no poštovao sam tuđu zemlju i ljude, jer ako poštujete druge, oni će poštivati i vas, ispričao je Vidaković te dodao da se vratio u svoj rodni kraj kako bi mogao spokojno dočekati kraj svojeg života.


Film »Restaurator« prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima diljem Europe te uvršten i u HAVC-ov Katalog hrvatskih filmova za 2021. godinu. Ovaj dokumentarni film koji izaziva vrtlog emocija, a s kojim će se mnogi i poistovjetiti, zasigurno neće niti jednog gledatelja ostaviti ravnodušnim