Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prvenstvo srednjih škola

Nazorovci u festivalu mladosti izborili priliku za obranu naslova

Autor: Paulo Sarić

09.02.2023. 20:17
Nazorovci u festivalu mladosti izborili priliku za obranu naslova

Foto: Arif Sitnica



Danas je na Višnjiku održana završnica Košarkaške lige srednjih škola Zadarske županije za mladiće. U vrlo lijepoj atmosferi ugodno popunjenog Krešinog doma u kojem se na teleskopskim tribinama »tražilo mjesto više«, na koncu su slavili mladići iz Gimnazije Vladimira Nazora, koji su u velikom finalu svladali »kućne rivale« iz Gimnazije Jurja Barakovića rezultatom 45:31, dok je treće mjesto pripalo učenicima Tehničke škole koji su u »borbi za broncu« bili bolji od suparnika iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole s 91:60. Završnicu je uveličao i dolazak župana Zadarske županije Božidara Longina koji je izveo simbolično početno podbacivanje, a prije toga se prigodnim riječima obratio okupljenoj mladeži.


– Lijepo je vidjeti ovoliko okupljene mladosti. Vjerujem da će momčad koja danas pobijedi postati prvak države, nakon što su i prošle godine to postali košarkaši iz Zadarske županije. Velik je to uspjeh, tim više sjetimo li se da je prije njih to posljednjima pošlo za rukom učenicima iz moje generacije. A to je bilo zaista, zaista davno… – motivacijski je kazao župan Longin.


Dominacija Nazora


Mladići iz Gimnazije Vladimira Nazora od prve su se minute autoritativno postavili na parketu. Osjetno viši igrači Ante Kneževića, koji u svojim redovima imaju Ivana Njegovana i Michaela Ružića, vješto su koristili prednost u centimetrima i vrlo rano preuzeli kontrolu nad rezultatom. Zahvaljujući dužim napadima i čvrstim blokovima Njegovana, »Nazorovci« su se rano odvojili na dva posjeda prednosti, da bi pretkraj prve četvrtine nakon polaganja i dodatnog slobodnog bacanja Ružića otišli i na prvu dvoznamenkastu razliku (15:4). Unijelo je to i malu nervozu u redove momčadi Jurja Barakovića, čiji su igrači izgubili nekoliko lopti, pa su »Nazorovci« na otvaranju druge dionice nakon koša Tonija Torbarine otišli i na do tada najviših 18:4. Kratkotrajni povratak košarkaša Jurja Barakovića stigao je preko Roka Lukića koji je vezao četiri poena s linije slobodnih bacanja, no raspoloženi momci u crvenim dresovima su brzo odgovorili i zahvaljujući Ružiću i Niki Šari na veliki odmor otišli s ugodnih 30:16. Sve dileme oko pobjednika riješene su u trećoj četvrtini. Igrači Jurja Barakovića su teško dolazili do pozicija za šut, a do prilaza obruču su kraj Njegovana mogli zaboraviti, pa je s druge strane tek nijansa bila potrebna »Nazorovcima« da prelome susret. Ona je stigla pretkraj treće dionice kada su tri dalekometna ubačaja vezali Torbarina, Njegovan i Roko Zdrilić, za odlazak na plus 21 (43:22), nakon čega je priči bio kraj. Četvrta četvrtina je donijela puno neefikasniju košarku s obje strane i mirno odrađivanje posla branitelja naslova. Ivan Njegovan je s 11 poena bio najefikasniji u pobjedničkim redovima, a pratio ga je Michael Ružić s deset koševa, dok je »Zmajeve« iz Barakovića predvodio Roko Lukić s 18 poena.





Izvrsna organizacija


Voditelj momčadi Gimnazije Vladimira Nazora Ante Knežević bio je zadovoljan viđenim od strane svojih igrača.


– Kroz čitavu ligu smo pokazali da smo najbolji u županiji. Prošle godine smo također bili najbolji i na koncu smo postali državni prvaci. Na završnici u Poreču očekujem dobru igru, tim više što je većina igrača ostala od lani, no najvažnije je da se radi o jako dobrim momcima i mahom odličnim učenicima – rekao je profesor Knežević.


Mladići iz Jurja Barakovića su pružili dobar otpor favoriziranom suparniku, no nisu uspjeli nadoknaditi razliku u visini te su na koncu ostali za »stepenicu prekratki«.


– Nije bio naš dan. Izgubili smo od bolje momčadi i čestitam suparniku na pobjedi. Nisam previše razočaran – izjavio je profesor Ivan Marinović.


Na koncu valja istaknuti čitavu organizaciju koja je bija na visokoj razini, a posebno je lijepo bilo vidjeti toliko okupljene mladosti u Krešinom domu.


– Ovo je peta sezona otkako se krenulo s projektom odigravanja školskih natjecanja u ovakvom ruhu, točnije u ligaškom sustavu s popratnim aktivnostima kakve možemo vidjeti u zapadnim državama. Kada podvučemo crtu, mislim da smo odradili fenomenalan posao. Teleskopske tribine su bile pune, mogli smo gledati izvanrednu košarku te je kompletan ambijent bio na izuzetno visokoj razini. Rasli smo iz sezone u sezonu, a nakon dvije godine u kojima se završnica zbog korone nije održavala smo dogurali i do glavne dvorane Višnjika – izjavio je za kraj koordinator natjecanja Frane Kardum.


Do dogodine.