Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SP u Kataru

Robert Lewandowski na putu aktualnim svjetskih prvacima, Engleze čekaju spremni "Lavovi Terange"

Autor: Igor Duvnjak

04.12.2022. 07:29
Robert Lewandowski na putu aktualnim svjetskih prvacima, Engleze čekaju spremni

Foto: Didier Deschamps/Foto REUTERS

Moramo limitirati utjecaj Lewandowskog. Što manje lopti dobije, to će biti manje opasan. Osim što je inteligentan i tehnički potkovan, koristi jako dobro svoje tijelo, iako nije stalno imao loptu u prve tri utakmice - rekao je Didier Dechamps



Francuska, Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska – pjevali su zaneseni naši preci, tadašnji mladići u svitanje novog poretka u našoj domovini, naivno vjerujući kako će se ona, tada agresivna komunistička ideologija, proširiti na cijeli svijet. Ništa od toga, u današnja vremena reprezentacije tih zemalja su među šesnaest najboljih na SP-u, Francuska će tražiti prolaz u četvrtfinale (16 sati) u ogledu s Poljskom, a Engleska u dvoboju (20 sati) sa Senegalom u nedjeljnom rasporedu ove nokaut faze Mundiala u Kataru.


Koliko god je istina da su za razliku od onih vremenskih prognoze u sportu itekako nezahvalna stvar, skloni su im i navijači, naravno i mediji, a u tim su predviđanjima francuski Trikolori veliki favoriti nasuprot sjajnom golgeteru Lewandowskom i ostalom poljskom društvu. Po tim bi predviđanjima trijumf Zielinskog i prijatelja zvučao jače od udarca gonga kao prvorazredno iznenađenje.


To u prvom redu radi ugleda Dechampsove momčadi, koja praktički na svakoj poziciji može ponuditi neko ime svjetske klase i to bez obzira na to što aktualne svjetske prvake muče ozljede. U tom ritmu Mundiala iznenađujuće je odjeknuo francuski poraz od Tunisa, ali ne uz činjenicu da je Francuska istrčala praktički s drugom postavom, poslavši tek u nastavku na teren neke od udarnih igala. Sada, naravno, ništa neće biti prepušteno slučaju. Prognoze su na njihovoj strani ne samo zbog kvalitete, kojom se mogu dičiti, nego i zbog blijedih poljskih izdanja poput ovog prošlog s Argentinom.


Gareth Southgate i Harry Kane/Foto REUTERS

Gareth Southgate i Harry Kane/Foto REUTERS




– Moramo limitirati utjecaj Lewandowskog. Što manje lopti dobije, to će biti manje opasan. Osim što je inteligentan i tehnički potkovan, koristi jako dobro svoje tijelo, iako nije stalno imao loptu u prve tri utakmice – rekao je Didier Dechamps.


U drugom nedjeljnom paru manje je preporučljivo govoriti o favoritu dok se Senegal spremio čim dostojnije braniti čast afričkog nogometa nasuprot europskom »klasičaru« Engleskoj. Popularni »Lavovi Terange«, tradicionalni rasadnik nogometnih talenata, u Kataru nisu ispali naivci kao prije četiri godine kada se nisu plasirali dalje zbog više žutih kartona od Japana. Snalaze se bez zvijezde Manèa, iskazujući taktičku zrelost. Raspoloženi Dia im je i danas napadački adut, sa suparnikom kalibra »Gordog Albiona« Koulibaly i ostali u obrani moraju biti znatno sigurniji. Upitno je »sjedenje« na klupi izbornika Alioua Cissea, koji je preskočio i jučerašnji susret s novinarima, kao i trening zbog bolesti.


– Bolestan je nekoliko dana, Imao je povišenu temperaturu, pa smo morali biti oprezni. Vodili smo trening s njegovim instrukcijama. Nadamo se da će danas moći biti na klupi. Zreliji smo nego prije četiri godine i sposobni smo se naći oči u oči s bilo kim – rekao je pomoćnik Regis Bogaert.


Suparnici su uvjerljivo bili prvi u grupi, ekipa izbornika Southgatea kotira kao jedna od favorita u Kataru. Engleze pritom raduje dobra forma Rashforda, do sada autora tri gola te Bellinghama.


– Ovo su veliki trenuci, ali ja sam sasvim u redu s tim. Nadam se da će biti još jedanaesteraca, veselim se tome – rekao je Marcus Rashford.