Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Povodom SP-a

U Hrvatskom športskom muzeju u Zagrebu otvorena izložba "Brončani, srebrni - Vatreni!"

Autor: Hina

25.11.2022. 11:26
U Hrvatskom športskom muzeju u Zagrebu otvorena izložba

Foto: Luka Modrić/Foto REUTERS

Autori fotografija su nagrađivani sportski fotografi Robert Valai i Drago Sopta



ZAGREB Hrvatski športski muzej u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom od petka na Trgu Petra Preradovića predstavlja izložbu “Brončani, srebrni – Vatreni!” povodom nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru.


Izložba fotografija posvećena je veličanstvenim uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije – brončanoj medalji na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998. i srebrnoj medalji na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji 2018.


Autori fotografija su nagrađivani sportski fotografi: Robert Valai, koji je reprezentaciju pratio 1998., i Drago Sopta, koji je uz reprezentaciju od 2013. kao službeni fotograf HNS-a. Koncepcija izložbe prati tijek nastupa reprezentacije 1998. i 2018. od priprema uoči odlaska na prvenstvo pa sve do povratka u Hrvatsku. Fotografije vraćaju u sjećanje najveće sportske trenutke, emocije s terena i dočeka te pružaju pogled iza kulisa u trenucima priprema i opuštanja između utakmica.




Osim što su nastupi hrvatskih nogometaša odjeknuli svijetom, njihovo predstavljanje kroz fotografije sportskih fotografa uvelike je pridonijelo afirmaciji sportske fotografije kao umjetnosti, podsjećajući tako na činjenicu da je Hrvatska dom brojnih sportskih fotografa čija su djela međunarodno afirmirana i nagrađivana.


Hrvatski športski muzej nacionalna je muzejska ustanova koja u raznim ustrojstvenim oblicima djeluje već više od 70 godina. Tijekom tog djelovanja, započevši s ostavštinom Franje Bučara, do danas je prikupljeno više od 260 000 predmeta, fotografija, dokumenata i publikacija koje svjedoče o povijesti i razvoju sporta u Hrvatskoj od druge polovice 19. stoljeća do danas.


Izložba fotografija o uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije može se vidjeti od 25. studenog do 13. prosinca na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu.