Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Oko sokolovo

Strahonja upozorio na nedovoljan broj kamera koje koristi VAR

Autor: Portal Novi list

30.01.2023. 08:53
Strahonja upozorio na nedovoljan broj kamera koje koristi VAR

Foto: Reuters



Mario Strahonja, HRT-ovo Oko sokolovo, osvrnuo se na suđenje Igora Pajača u Puli, gdje su suci i VAR imali pune ruke posla.


– Pogodak u 29. minuti je apsolutno regularan, nije bilo zaleđa Ercega – rekao je Strahonja o priznatom prvom golu Istre.


Kada je govora o prvom poništenom golu Hajduka (Melnjak), gdje je suđeno zaleđe Livaji, Strahonja je ustvrdio kako je teško iz dostupnih snimki dokučiti ispravnost odluke.




– Ovo pokazuje koliko je teško i pomoćnim sucima i VAR sobi, količina kamera nije dovoljna. Kad je ovakva situacija onda sucu u VAR sobi treba dati vrijeme da svakog igrača kalibirira u sustav. Na osnovi ove linije mi moramo vjerovati VAR sobi, jer sigurno su pedantno radili analizu, ali da ta slika uvjerljivo prikazuje i ispravnu liniju i Livaju da je za nekoliko centimetara u poziciji zaleđa, na osnovu ove produktivne slike to ne možemo reći. No nisu tu krivi suci nego količina kamera.


U 43. minuti ponovo je Hajduku poništen pogodak zbog zaleđa.


– Ovdje je apsolutno pozicija zaleđa. Možda je nekog malo zbunila pozicija vratara, no igrač bijeli se nalazio ispred. Treba pohvaliti reakciju Hajdukovih igrača koji su pokazali profesionalnost i dostojanstvo nakon ovih odluka, znam da nije lako u tako kratkom vremenu prihvatiti dvije tijesne odluke protiv tebe. Nisu tu krivi VAR suci, tu je generalno kriva produkcija, za koju smatram da fali i količina kamera i da moraju biti postavljene pod boljim kutem. Naša liga je dobra liga, ali ukoliko ćemo imati koju kameru više, biti će još zanimljivija i produktivnija i to bi sve skupa moglo biti još zanimljivije. Svi bi mi htjeli da se unaprijedi ovaj sustav, već tri godine smo u VAR-u, vidjeli smo što donosi na SP-u, ne možemo biti na tako visokoj razini, ali mogli bi se malo popraviti, da ne mora prekid trajati po pet i više minuta dok se komplicirana situacija sagleda – naglasio je Strahonja, koji se između ostaloga osvrnuo i na suđenje Zdenka Lovrića u Šibeniku.


– Zdenko Lovrić sudio je dosta dobro. Neke je vrlo dobro procijenio, za neku se obavezno javila VAR soba. Kod kaznenog udarca dobro pozicioniran, vidio je ruku i opravdano dosudio karton. Kod isključenja me iznenadilo da nije donio kvalitetniju odluku. Vrlo dobra intervencija VAR sobe. Konačna odluka bila je ispravna – kazao je Strahonja.