Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Liga prvaka

Večeras još dvije utakmice osmine finala Lige prvaka, u Dortmundu se sastaju dva bivša prvaka Europe

Autor: Zlatko Horvat

15.02.2023. 16:36
Večeras još dvije utakmice osmine finala Lige prvaka, u Dortmundu se sastaju dva bivša prvaka Europe

Foto: Foto REUTERS

Hrvatska će jednog od svojih deset predstavnika u završnici Lige prvaka imati u Petru Musi, napadaču Benfice koja večeras gostuje kod Club Bruggea



DORTMUND  U Dortmundu se večeras sastaju klubovi koji u svojim vitrinama imaju »trofej s ušima«. Borussia je bila pobjednik Lige prvaka 1995., Chelsea 2012. i 2021. godine. No, puno se toga promijenilo od 29. svibnja kada je na Dragau u Portu Chelsea pobijedio Manchester City (1:0). Thomas Tuchel više nije na klupu Plavih, a njegovu nasljedniku Grahamu Potteru ne cvjetaju ruže. Ima tek dvije pobjede u posljednjih 13 utakmica. Chelsea je tek deseti u Premier ligi, s 20 bodova manje i utakmicom više od Arsenala, dok im četvrtoplasirani bježi deset bodova. Ispali su iz oba domaća kupa, dok su u dva posljednja prijelazna roka potrošili nevjerojatnih 700 milijuna eura. S druge strane Borussia Dortmund je u seriji od šest pobjeda poslije stanke zbog Svjetskog prvenstva.


Ove dvije momčadi sastaju se prvi put u nekom europskom natjecanju. Borussia je bila druga u skupini G, iza Manchester Cityja, dok je Chelsea u skupini B nastup otvorio porazom u Maksimiru, a na kraju su bili prvi u skupini ispred Milana, Red Bull Salzburga i Dinama.


– Bit će to velika utakmica. Teško je bilo napraviti analizu Chelseaja, toliko je bilo promjena u momčadi. Teško je prognozirati u kojem će sastavu početi utakmicu. No, spremit ćemo se na sve, obranu s tri i četiri igrača. No, fokusirat ćemo se na sebe – kaže Edin Terzić, njemačko-hrvatski trener, koji se dobro poznaje s Grahamom Potterom.




– Bili smo zajedno na predavanjima za buduće trenere u Engleskoj. Sjajan je trener i još uvijek smo u kontaktu. Nikad nismo ni pomislili da ćemo nekoliko godina kasnije igrati jedan protiv drugoga u Ligi prvaka.


Hrvatska će jednog od svojih deset predstavnika u završnici Lige prvaka imati u Petru Musi, napadaču Benfice koja večeras gostuje kod Club Bruggea, jednog od najugodnijeg iznenađenja dosadašnjeg dijela Lige prvaka. Belgijci su pomalo senzacionalno osvojili drugo mjesto u skupini iza Porta, sa samo bodom manje, a s čak šest više od Bayer Leverkusena i Atletico Madrida.


S druge strane Portugalci su u teškoj skupini završili kao prvi, bodovno poravanti s PSG-om, dok su daleko iza sebe ostavili Juventus i Maccabi Haifu. I veliki su favoriti u ovom sudaru osmine finala. No, izabranici Parker Scotta, Engleza na klupi, zasigurno imaju što reći, premda im u prvenstvu Jupiler Pro lige baš i ide. Zaredali su s remijima ove godine i trenutno su četvrti s čak 20 bodova iza lidera Genka.


Benfica na čelu s njemačkim stručnjakom Rogerom Schmidtom je pak vodeća ispred Porta, dobila je posljednjih pet utakmica u nizu.


Danas

BRUGGE (21): Club Brugge – Benfica


DORTMUND (21): Borussia – Chelsea