Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prva ženska liga

Zadar obranom do pobjede

Autor: Paulo Sarić

23.01.2023. 16:10
Zadar obranom do pobjede

Foto: Arif Sitnica



Košarkašice Zadra slavile su u drugom ovosezonskom gradskom derbiju, svladavši u devetom kolu Prve ženske lige suparnice iz Zadar Plusa rezultatom 48:53. Premda su »Plusice« u nekoliko navrata odlazile na dvoznamenkastu razliku, čvrsta obrana igračica Josipe Zanki u nastavku je u potpunosti limitirala Kraljevićeve djevojke, koje su u drugom poluvremenu ubacile tek 14 poena, što su košarkašice Zadra iskoristile da preokretom dođu do slatke pobjede.


Iskustvo i fizička premoć


Samo otvaranje susreta proteklo je u znaku djevojaka Josipe Zanki koje su ubacile prva četiri koša na utakmici, no agresivna igra na defenzivnoj strani terena brzo je uzela svoj danak u vidu rano iskorištenog bonusa, nakon čega je uslijedio ekspresan odgovor Zadar Plusa. Deset vezanih poena, ugrađenih u seriju 16:1, usmjerilo je vodu na mlin domaćih košarkašica koje su koristile veće iskustvo i fizičku premoć te se rano odvojile na dvoznamenkastu razliku (16:5). Suša Zadra je trajala punih šest i pol minuta, nakon čega je uslijedilo razdoblje izjednačene igre u kojem se vodstvo »Plusica« kretalo u granicama od tri do četiri posjeda. Trener Kraljević je bio vrlo involviran, tražeći od svojih djevojaka da dodatno stisnu i pokušaju prelomiti utakmicu već u prvom dijelu, no kada je najviše trebalo tricu je ubacila iskusna Josipa Zovko i primakla svoju ekipu na 27:21. Odmah je s iste udaljenosti uzvratila Antonela Bodrožić, da bi potom pet poena povezala povratnica u redove Zadra Valerija Prtenjača, za potpuni priključak »gošći« (31:26). Na veliki odmor se nakon trice Lucije Štrmelj otišlo s plus osam za domaće košarkašice, no nakon povratka na parket uslijedila je potpuno druga priča.


Veliki preokret


Nakon nešto sporijeg otvaranja s obje strane, prve su željeni ritam pronašle igračice Zadra koje su, kao i na samom početku susreta, ubacile prva četiri poena i prišle na 34:30. Tada je svoju četvrtu osobnu pogrešku zaradila iskusna Zovko te se činilo da će »Plusice« imati nešto lakši posao u nastavku, no agresivna obrana djevojaka Josipe Zanki je u potpunosti »ugušila« domaći napad, pa nije trebalo dugo čekati ni prilazak gošći na samo posjed zaostatka (35:32). Dogodilo se to krajem treće četvrtine kada je Ema Budija pogodila za 40:38. Igračice Šime Kraljevića su do većine poena dolazile s linije slobodnih bacanja, što nije moglo biti dugoročno održivo, pa je već samo otvaranje posljednje dionice donijelo i potpuni preokret Zadra. Josipa Zovko je svojim trećim dalekometnim ubačajem pokrenula seriju 0:13, a učas su joj se priključile i Bruna Jeličić te Sara Mikulić, da bi veliki nalet zaključila sama Zovko, pa je semafor u 34. minuti pokazivao 40:49 za djevojke u plavim dresovima. Napadačku krizu »Plusica« prekinula je Matea Kurtin, da bi se možda i ključnim pokazao novi ubačaj Zovko na dosta nekoordiniranu zonsku obranu domaće ekipe, za 45:52. Do kraja su ostale još dvije minute, no većih promjena nije bilo. Tek je Sanja Kovačević tricom donijela malo živosti, da bi »točku na i« pobjede Zadra stavila Mikulić s linije slobodnih bacanja. Josipa Zovko je s 20 poena bila najefikasnija igračica susreta, dok je jedina dvoznamenkasta u redovima Zadar Plusa bila Antonela Bodrožić s 13 koševa




Zanki: Ovo je pobjeda igračica


Veliki preokret u nastavku susreta razvukao je osmijeh na lice trenerice Zadra Josipe Zanki, koja je bila i više nego zadovoljna viđenim od strane svojih djevojaka.


– Slabiji početak susreta, pogotovo protiv kvalitetnijih ekipa, uvijek pripisujem mladosti i neiskustvu. Cure »gore« od želje, i to im ne mogu zamjeriti. Stoga sam pokušala ostati mirna, kako bih im pokazala da vjerujem u njih i da smatram da možemo preokrenuti rezultat. Ovo je definitivno njihova pobjeda! Ovako »poginuti« na parketu je nevjerojatno. Gubili smo i više od deset poena razlike, no u svlačionici smo »skupili glave«. Djevojkama sam rekla da pokažu samo zrno hrabrosti više u obrani i da će nam se to vratiti, jer ovdje treniramo svaki dan te je nemoguće da ćemo nastaviti promašivati do kraja. U nastavku nam se sve otvorilo i to je potvrda našega dobrog rada – kazala je Zanki.


 


Kraljević: Izvući ćemo pouke


Strateg Zadar Plusa Šime Kraljević nije bio zadovoljan suđenjem u nastavku utakmice, no pokojoj »podignutoj obrvi« unatoč, nije dozvolio da ga emocije savladaju.


– Čestitam ekipi Zadra na pobjedi, ali i mojim djevojkama na prikazanoj igri. Idemo dalje. Iz ovog poraza ćemo izvući pouke i nastojati ispraviti greške, kako bismo u nastavku sezone bili bolji – rekao je trener domaće ekipe.