Utorak, 21. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Skup tehnika

Što trebate znati o iridologiji: oči kao ogledalo zdravlja, ali i duše

Autor: Šarlota Brnčić

14.01.2023. 07:59
Što trebate znati o iridologiji: oči kao ogledalo zdravlja, ali i duše

Foto: Pexels

Ispituje šarenicu oka kako bi se utvrdila prisutnost bolestiIridologija je dijagnostička metoda koja se temelji na ispitivanju šarenice: skup tehnika koje su već koristili stari Egipćani i druge milenijske civilizacije poput Kine.


Predstavlja neke aspekte koji, preformulirani modernim tehnikama, mogu biti korisna nadopuna službenoj dijagnostici.


Iridologija ispituje šarenicu oka kako bi se utvrdila prisutnost bolesti, a temelji se na pretpostavci da šarenica predstavlja kompletnu kartu ljudskog tijela.
Iridološki pregled odvija se pomoću iridoskopa, leće sa jakim kapacitetom povećanja, koja omogućuje isticanje točaka šarenice koje odgovaraju organima u tijelu.


Potrebno je pregledati šarenice oba oka jer, zamišljajući da se ljudsko tijelo može idealno podijeliti na dvije polovice, desna strana se odražava u desnom oku, kao što je lijeva strana predstavljena lijevom šarenicom.


Hidroskop omogućuje stručnom iridologu, koji je naturopat ili liječnik specijaliziran za iridologiju, da identificira i protumači različite mrlje, nijanse boje i teksturu šarenice.


Prvo što će iridolog pogledati je da li je tekstura oka gusta ili ne.


Kada je tekstura šarenice gusta, to znači da je konstitucija jaka, fizička otpornost visoka, kao i sposobnost iscjeljivanja.


Čak i boja šarenice ukazuje na opću sklonost određenim poremećajima.


Na primjer, smeđa boja predisponira probavne probleme, plava boja dišne ​​probleme.


Također, ako postoje mrlje određene boje, to je također znak upozorenja. Na primjer, žuta mrlja može ukazivati ​​na upalu koja je u tijeku, a ljubičasta na poteškoće s jetrom.


Ispituje se i oblik zjenice, a zdravstveno stanje je odlično kada izgleda savršeno okrugla i crvenkaste boje.


Nasuprot tome, ako ima deformacije, to je pokazatelj predispozicije za određeni poremećaj ili čak bolest u tijeku.


Pioniri iridologije zaslužni su što su, kao i za refleksologiju, iznjedrili mape šarenice. One predstavljaju oči kao dva velika kruga podijeljena u dvanaest sektora i šest koncentričnih prstenova.


Najsredišnji odgovara želucu, zatim slijede prstenovi koji odgovaraju crijevima, srcu, nadbubrežnim žlijezdama, mišićima i kosturu i na kraju epidermi.


Iridologija: alternativa ili nadopuna?


Iridološki pregled nije alternativa koja zamjenjuje druge dijagnostičke metode.


Naprotiv, to je integrativna metoda, vrlo korisna na preventivnoj razini jer može otkriti početak bolesti ili izloženost riziku od obolijevanja od određene bolesti u budućnosti.


Treba naglasiti da iridologija može biti dijagnostički alat od neke koristi. Nije slučajno da neki aspekti iridologije, preformulirani suvremenim tehnikama, dobivaju prva priznanja službene znanosti.


U svakom slučaju, kao i svaka alternativna terapija, ne može se smatrati zamjenom za suvremene dijagnostičke tehnike, već nadopunom istih.