Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Veronika Šokota

Ovo zlato je za mog nećaka Vitu

Autor: Ivana Vaupotić

16.03.2023. 17:00
Ovo zlato je za mog nećaka Vitu

Foto: Osobna arhiva



Veronika Šokota, zadarska atletičarka, koja je odnedavno članica riječkog Kvarnera, osvojila je zlatno odličje u bacanju koplja s hicem od 56,82 metra u mlađeseniorskoj konkurenciji na Europskom bacačkom kupu u portugalskoj Leiriji. Najbolji je to rezultat na svijetu ove sezone u juniorskoj konkurenciji i najbolji dar koji je, od prošlog četvrtka 19-godišnja Veronika, dobila za rođendan.


– Presretna sam, odličan je osjećaj zlatom na velikom natjecanju otvoriti sezonu. To je i bio moj cilj i jako sam sretna što sam ga ispunila – započela je Veronika Šokota, koja je medalju zakaparirala odmah na otvaranju natjecanja. Nakon prve dvije serije i hitaca od 54,72 i 54,11 metara bila je na drugome mjestu, u vodstvu je tada bila, kasnije srebrna, Čehinja Petra Sicakova (55,23). Bilo je to tek zagrijavanje juniorke Kvarnera za ono po što je došla pa je tako u trećoj seriji njezino koplje letjelo do 56,48, a potom u idućem pokušaju do pobjedničkih 56,82 metra. Ostatak konkurencije nadmetao se za broncu, koju je u konačnici osvojila Turkinja Esra Turkmen s 54,69 metara.


Vjetar u leđa


– Natjecanje je bilo jako dobro, stvarno sam zadovoljna kako sam ga odradila. Radila sam za ovo, osjećala sam da sam spremna i da će biti dobro. Nisam se previše opterećivala konkurencijom, sama sebi sam rekla da idem osvojiti ono po što sam došla.




Veronika Šokota se krajem prošle godine nakon sedam godina provedenih u Zadru vratila u Kvarner, klub u kojem je kao petogodišnjakinja napravila prve atletske korake. Trenira u Celju pod paskom Andreja Hajnšeka, koji je s najboljom hrvatskom kopljašicom i članicom kluba s Kantride Sarom Kolak osvojio olimpijsko zlato i europsku broncu. Njihova suradnja daje prve plodove, prije dva tjedna na prvom natjecanju sezone, Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu, Veronika je pobijedila s hicem od 55,97 metara i debelo premašila normu (48,00) za glavni cilj sezone, Europsko juniorsko prvenstvo, domaćin kojega će od 7. do 10. kolovoza biti Jeruzalem.


– Zasad sve idem po planu, uvijek želim više pa sam tako htjela i baciti bolji rezultat, ali tek je početak sezone i moram biti zadovoljna. Ovo natjecanje mi je velik vjetar u leđa za nastavak sezone, dobila sam dodatno samopouzdanje i stvarno sam jako sretna.



Dobra ekipa


Prošle godine u zadnjoj je seriji ostala bez odličja na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kolumbijskom Caliju i natjecanje završila na četvrtom mjestu, nekoliko tjedana kasnije s hicem od 58,30 metara srušila je juniorski rekord Sare Kolak. Ove sezone ne krije da joj je cilj medalja s Europskoga prvenstva.


– Okružena sam dobrom ekipom, imam veliku podršku kluba, trenera s kojim dobro funkcioniram. Pokazalo se da sam dolaskom u Rijeku donijela dobru odluku, stvarno sam zadovoljna kako se sve posložilo. Dobro radimo, prvi rezultati su tu. Tako da se radujem ostatku sezone i nadam se još boljim hicima – dodala je Veronika, koja je zlato iz Leirije posvetila novom članu obitelji.


– Ovo zlato je za mojeg nećaka Vitu, koji je rođen 8. ožujka, ali i za sve koji su bili uz mene tijekom ovog razdoblja prelaska u novi klub – zaključila je Veronika Šokota.


U Leiriji je nastupilo četvero hrvatskih predstavnika, a osim Šokota medalju je osvojio i Martin Marković. Najbolji hrvatski bacač diska okitio se broncom bacivši u šestoj seriji svoj najbolji rezultat sezone od 62,20 metara.